Кинорежисьорът е автор на 16 знакови за българското кино филми, сред които „Момчето си отива“, „Оркестър без име“, „Матриархат“ и „Селянинът с колелото“

В Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, от 12:00 ч., официално ще бъде открит паметник-чешма, в памет на великия кинорежисьор, роден във Враца - Людмил Кирков. Официален гост на събитието е актьорът Филип Трифонов, изиграл ролята на Ран във филма, сниман във Враца, „Момчето се отива“. Той, заедно с кмета Калин Каменов, ще открият монумента на бележития врачанин.

 Идеята за създаване на паметника е на Инициативен комитет „В памет на Людмил Кирков“, с председател Филип Трифонов и зам.-председател - Евелина Васкова, директор на Дома на науката и техниката. Средствата за изграждането на барелефа са събрани чрез дарения на частни лица, сдружения, фирми и от проведени благотворителни инициативи в града.

Автор на постамента е скулпторът Милен Каменов. Модерната визия на монумента е подчинена на формата на кино лента, съчетаваща чешма и барелеф, пластично изграден, извисяващ се над композицията, така че всеки отпивайки от „извора“ да направи своя символичен поклон пред таланта на Людмил Кирков. На паметника ще бъдат изписани биографични и кинематографични данни за врачанина.

Кинорежисьорът е автор на 16 знакови за българското кино филми, сред които „Момчето си отива“, „Оркестър без име“, „Матриархат“, „Селянинът с колелото“ и др.

Първата копка по изграждане на паметника беше направена в Деня на народните будители  - 1 ноември.