Най-предпочитан предмет тази година е "Английски език"

Вариант 1 се падна на матурата по избор. Зрелостниците се явяват на втората си задължителна матура. Най-много са избралите да отидат на изпита по "Английски език". Вторият най-желан предмет е "Биология", следвана от "География", а най-малко ще са учениците на препитването по "История" и "Немски език".

Вълчев: Първата матура мина успешно

Матурата започна в 8 часа. Подалите документи да се явят на теста са малко над 40 000 ученици от цялата страна. Заради преписване по време на матурата по "Български език и литература" във вторник бяха анулирани 11 писмени работи. Резултатите от матурите трябва да станат ясни до 13 юни. 

Столичното 23-то училище посрещна дванайсетокласниците, избрали матурата по „Биология”. Част от тях са тук, защото са се насочили към медицината, а това ще е първата сериозна проверка на знанията им.

Точно в 8 матурата започна. По традиция изпитният вариант беше изтеглен в просветното министерство - два часа по-рано. Падна се "Вариант номер 1".

На втория държавен зрелостен изпит се явиха с 8000 ученици по-малко, отколкото на матурата по „Български език и литература” във вторник.

„За поредна година учениците от професионалните гимназии имат право да изберат средно аритеметичната оценка от държавните изпити по теория и практика”, обясни заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Анулираните работи заради опити за преписване по време на изпита по „Български език и литература”  бяха само 11 в цялата страна. Според образователното министерство това се дължи на разделянето на матурата на отделни модули и забраната да се излиза по време на решаването им. В същия формат е и днешното препитване.

Изпитният маратон не свършва до тук. В края на май ще има още две дати за матури. Те обаче са по желание на учениците.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.