В България ще се гласува на 26 май

Започнаха изборите за евродепутати в Холандия и Великобритания. Това са първите две държави, чиито граждани гласуват. Въпреки че Обединеното кралство се готви да напусне Европейския съюз, британците ще трябва все пак да гласуват за Европейски парламент заради хаоса около Brexit.

„ИЗБОРЪТ: NOVA ЕВРОПА“ на 26 май

В петък ще се гласува в Ирландия и Чехия, на 25 май - в Латвия, Малта и Словакия. Гражданите в останалите 21 страни от Евросъюза, включително и в България ще гласуват на 26 май, неделя. В изборите имат право да участват 426 милиона гласоподаватели. 

ЕС - най-успешната политическа структура в света след Втората световна война, е пред изпитание. Ще се промени ли статуквото от последните десетилетия и каква тежест ще получат новите политически формации след тези избори е големият въпрос.

Изборният маратон започва с две страни, където антисистемните и евроскептични партии наделяват в предпочитанията.

Холандия отвори урните, след като в навечерието на изборите антимигрантската формация задмина водещата политическа сила на умереният премиер Марк Рюте. Той пристигна до избирателната секция на колело - типичен представител на либералите в Европа. Направи си селфи с членовете на комисията, ръкува се с младежи и отнова яхна велосипеда си.

Brexit си остава ключовият елемент на изборите във Великобритания, които наблюдателите оценяват като своеобразен референдум на опитите на Лондон да напусне ЕС

Според последните европейски сондажи този тип формации може да победят в седем еверопейскин страни, включително и Италия, която последна ще затвори изборните секции в неделя в полунощ.

България изпраща в Брюксел 17 евродепутати което прави българската делегация 15-та по големина. Най-много депутати ще има Германия – 96. Първите резултати от вота ще станат известни неделя вечер.

Кореспондент: Антоанета Николова, Тоня Димитрова

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.