Инцидентът е от вторник вечерта

Шампионката по борба Биляна Дудова е направила опит за самоубийство и за щастие е спасена в столичната болница "Свети Иван Рилски". Това потвърдиха за NOVA от лечебното заведение. 

„Добре съм, вече се възстановявам вкъщи”, заяви Биляна Дудова пред Българската федерация по борба. Спортистката е била изписана от болницата в четвъртък по обяд. 

"Тя беше приета с порезна рана в лява предмишница, без засягане на съдово-нервен сноп или на магистрални кръвоносни съдове. Самата рана е била с давност 15 часа. Вчера пациентката е била превързана отново, а днес, преди обяд, беше изписана от болницата в отлично състояние", обясни доц. Антоний Филипов, началник на Клиниката по обща и ендоскопска хирургия. При изписването Дудова е била напълно спокойна и си е тръгнала на собствен ход. „Към днешна дата няма никаква опасност за живота на пациентката, не е засегната инервацията, мускулатурата или каквото и да е от двигателната активност на лявата й ръка“, допълни доц. Филипов. На журналистически въпрос дали раната ще попречи на Биляна Дудова да спортува, медикът беше категоричен, че това няма да се случи. 

Трикратната европейска шампионка по борба пострада във вторник вечерта. Сигналът е получен малко след 19:00 часа. Откарана е с линейка в болница. Тя е с прорезна рана на ръката, получена при самонараняване в момент на афект. Самата Биляна не разкрива конкретната причина за случилото се. Казва само, че е лична. Често шампионката преживява проблемите си вътрешно, без да споделя с близките си, казват от федерацията. И допълват, че травмата е лека, а не както бе тиражирано - „прерязани вени”.

Възстановяването на шампионката ще продължи около месец и тя ще пропусне държавното първенство седмица във Враца следващата седмица (29-30 май).  

Биляна Дудова с трето поредно европейско злато

От Българската федерация по борба вече са ангажирали психолог да работи с шампионката. Последният си медал за България Дудова завоюва преди малко повече от месец в Букурещ. 

„Раната беше с давност минимум 10-15 часа. Беше обработена хирургично, впоследствие на следващия ден още веднъж превързана и понастоящем изписана. Смятам, че е извадила късмет”, заяви доц. Антоний Филипов от УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Спортният психолог Юлия Мутафова казва, че проучванията на отбора не са включвали разговори за лични проблеми. През 2011-а година елитната спортистка Биляна Дудова губи майка си, но публично изглежда, че травмата е преодоляна. Биляна покорява европейския и световен  връх и посвещава победите именно на майка си. „Възможно е причината да е лична, дълбоко скрита, интимна. Тя преживя и смъртта на майка си”, заяви Юлия Мутафова.

Според личния й треньор Биляна Дудова не е изглеждала притеснена и не е давала основание да се смята, че нещо я тревожи. Сега тя ще трябва да пропусне Държавния шампионат по борба, който е следващата седмица във Враца.

Репортер: Рада Богданова, Миролюба Бенатова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.