Tя е създадена през 2017 г., за да отличи добрите постъпки, извършени от деца и млади хора

Tочно преди година 20 български младежи бяха отличени националната младежка награда за проявени благородство и доблест. Призът е създаден през 2017 г., за да отличи по специален начин добрите постъпки, извършени от деца и млади хора.

Домакин на награждаването през 2018 г. беше Симеон Сакскобургготски в двореца "Врана".

Учредители на наградата са фондация „Фехтовална Академия Васил Етрополски“, Малтийски орден – България, фондация “Българска памет – братя Диневи, Офелия Кънева, Янко Кръндаров, Васил Етрополски и Държавна агенция за закрила на детето.

Защо германец почиства паметници у нас?

Една от отличените е Александра Тенева. Тя е от Бургас, все още на 17, но вече с нетърпение очаква своето пълнолетие. С гордост показва отличието, получено преди една година за работата си в инициативата „ Деца помагат на деца”,по време на която работи в продължение на една учебна година с подрастващи от защитени жилища.

„Измислихме една малка игра, със която те да се мотивират  да бъдат и по-добри хора и по-добри ученици. Едно малко състезание с оценки и с поведение. Аз разговарях с техните ръководители и се разбрахме така-който има по-високи оценки за един месец и по-добро поведение получава награда като то може да избере дали да бъде кино,карта за фитнес, обиколка, разходка,каквото пожелае”, споделя Александра.

Тя искала да докаже, че всички деца заслужават равни шансове и права, за да израснат щастливи. Помогнала на децата и по друг начин

„Номинацията ми беше затова, че аз успях да накарам тези хора да погледнат малко по-навътре в себе си и да потърсят мотивация ,която дотогава като че ли липсваше”, споделя момичето.

През цялото време Александра има подкрепата на семейството си. Майка й от години работи с деца

"Да хванеш гората": От офиса до залесяването като кауза

„Тези деца,с които работеше имаха подкрепата на човек на тяхната възраст,човек, който ги разбираше, човек, който знаеше техните интереси и знаеше как да ги мотивира и ако ние някъде като възрастни бихме могли да не сме достатъчно ефективни то е в това, че може би не разбираме изцяло и не се стараем изцяло да разбираме интересите на децата”, разказва тя.

Реализацията на проекта обаче донесъл не само полза на децата. Обогатил и Александра, на която предстои да избира бъдещата си реализация

„Това ме обогати като човек,тъй като аз съм човек, който обича да се учи и обича да се среща с различни хора и  всеки един човек, който срещам е човек, който допълва мен като човек и ми дава някакъв опити мога да кажа, че точно от тези хора научих изключително много аз, самата за себе си”, добави тя.

Запрян Ванчев, директор на фехтовална академия „Васил Етрополски”, е един от учредителите на награда.

„Ние не виждаме нищо заслужаващо внимание повече от доброто. А когато то се върши от млади хора, смятаме че е още по-достойно за показване и похвала. Всеки може да номинира. Тези, които вършат добрини, обикновено не се хвалят. Затова очавкваме тези, които са получили добро, да сигнализират”, заяви Ванчев.

Целия разговор вижте във видеото.

репортери: Цеца Алексова, Марина Малашева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.