Транспортният министър участва в Международния транспортен форум, който се провежда в Лайпциг

Базовата квота на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните за българските превозвачи трябва да се увеличи с 25%. За това настоя министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на Международния транспортен форум, който се провежда в Лайпциг, Германия.

ЕКМТ/СЕМТ разрешителните са многостранни разрешителни за международни автомобилни превози на товари, извършвани от транспортни фирми, регистрирани в една от 43-те страни членки, участващи в ЕКМТ системата от квоти. Разрешителните са годишни, с валидност една календарна година и краткосрочни, с валидност от 30 дни. С всяко разрешителното може да бъдат извършвани неограничен брой превози.

Пред своите колеги българският министър изтъкна, че увеличаването на квотата ще осигури постепенно напредък към по-устойчива и ефективна пътнотранспортна система в Европа. Тази цел може да бъде постигната с увеличаването на броя на разрешителните за камиони от категория Евро V и Евро VI, подчерта още министър Росен Желязков.

„Отчитайки последните геополитически събития в Европа, като Brexit и възможните последици от Пакета за мобилност I, както и това, че някои държави членки на EКMT търсят нови пазари, споделяме мнението, че квотата на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните може да бъде истински практически инструмент за отваряне на нови възможности за международния пазар на автомобилните превози“, добави Росен Желязков.

Министърът беше категоричен, че българската страна подкрепя премахването на всякакви териториални и административни ограничения при използването на ЕКМТ разрешителни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.