Дарения започнаха да пристигат от цялата страна

Възможно ли е  видео игрите да имат терапевтичен ефект? Стоенето пред екрана едва ли може да лекува, но може да направи болничния престой на малките пациенти по-поносим. Първата подвижна геймстанция вече обикаля стаите в една от столичните болници, а игри под формата на дарения пристигат от цялата страна.

Това е един от онези моменти, в които навън животът кипи, а ти си на пет и гледаш игрите само през прозореца. Защото си затворен между четирите бели стени на болничната стая. Заради гнойна ангина, Митко ще трябва да пази леглото няколко дни. 

А когато ти не можеш да отидеш при играта,  играта може да дойде при теб. На подвижна гейм станция. Идеята се ражда в главата на един 13-годишен геймър. Ангел решава да направи безпрецедентен жест - към тези деца, които дори и да искат, не могат да излязат навън. Идеята го осенява след репортаж, който гледа по американска телевизия.  „Като всички хора, които имат 13-годишен тийнейджър вкъщи, ние полагаме огромни усилия за това Ангел, който е на 13, да не изкарва цялото време пред монитора, а да изкарва повече време навън”, обясни Десислава Янкова, координатор на инициативата.

Инициаторите публикуват идеята си в интернет. И започват да получават пакети с игри, дискове и всякаква помощ. Така сглобяват първата подвижна геймърска станция, на която днес играе Митко. И дори у дома да опитва да ограничава престоя на детето си пред екрана, тук, Кристина е склонна да му отпусне повечко време.

 „Децата е са като един летен ден, бързо плачат, бързо се усмихват. И когато виждат някакво забавление, те са много благодарни като пациенти – лицата им светват и стават много щастливи.   Когато те са щастливи, те и по-бързо се възстановяват”, коментира доц. Йорданка Узунова, началник на клиниката по педиатрия в болница „Лозенец”

Това ще позволи на доц. Узунова да продължи по-лесно битката за здравето и живота на малките пациенти – защото, докато гледате този репортаж, Митко може би вече ще си е у дома. Това, което не ви показваме обаче е, че в съседната стая, един малък пациент и неговата майка са в очакване на  жизненоважна чернодробна трансплантация. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.