По принцип те се съхраняват в Ермитажа в Санкт Петербург

Два от най-емблематичните предмети за хан Кубрат - мечът и пръстенът с монограм, пристигнаха в България. Те се съхраняват в Ермитажа в Санкт Петербург, но сега са временно експонирани в Националната художествена галерия. Изложбата ще бъде отворена за посетители в 16.00 ч. в петък. 

Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 г.  Цялата находка се състои от около 800 предмета. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Благодаря, че след като възложих на министъра на културата, говорих и с президента Путин, когато бях там, българите имат възможност да видят пръстена и меча на хан Кубрат", заяви премиерът Борисов. 

Премиерът Борисов напомни за делото на хан Кубрат и за смисъла на снопа, завещан от него, символизиращ съединението. "Това е единственият изход на една нация да бъде успешна", категоричен беше Борисов и напомни, че Българското председателство на Съвета на ЕС също е преминало под мотото „Съединението прави силата“.

Борисов изрази надежда, че ще бъде възможно да се направи официална отливка на меча за България. "Надявам се на вашето разрешение, ще бъдем щастливи и ще го приемем като знак на приятелство", обърна се премиерът към заместник-директора на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов.

Пръстенът и мечът на хан Кубрат са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна.  Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Артефактите от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството.

Премиерът Борисов разгледа и изложения в галерията портрет на княз Александър I Батенберг, който, заедно с други ценни предмети, принадлежащи на княза, българската държава откупи на търг във Виена.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.