Зоната е евакуирана

Експлозия на пешеходна улица във френския град Лион. 13 души са ранени, сред тях има и едно дете, съобщава телевизия BFMTV. 

Районът, в който се е случила експлозията, се намира в историческия център на града. Зоната е евакуирана. 

Медиите и властите във Франция са много предпазливи и не смеят все още за говорят за терористичен акт. Говори се за атака, за умишлено причинена атака, но не и за терористичен атентат, тъй като в тези случаи се сезира автоматично антитерористичната прокуратура.

Към този момент тя не работи по случая. Работи се по криминален случай, умишлено предизвикано действие с цел умишлено причиняване на смъртта на невинни хора.

Експлозия на пешеходна улица в Лион (ВИДЕО+СНИМКИ)

По отношение на ранените хора, към момента информацията е, че са ранени минимум 10 човека, сред тях момиченце на 8 години. Всички те са в добро здраве, с леки наранявания, без опасност за живота.

Около 17:30 мъж на велосипед е забелязан да минава по малка, тиха уличка в центъра на Стария град в Лион. Оставя куфар. Малко по-късно избухва експлозията.

Мъжът в момента се издирва активно от полицията в Лион. Изолирана е една много голяма част от центъра. Предупреждават се хората да не излизат.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че става въпрос за атака. Французите правят много голяма разлика между „атака” и „терористична атака” - може да се говори за умишлено причинена атака, по различни причини или за терористична атака, но това са две различни неща.

Мъжът е около 30-35-годишен, според очевидци. Според камери пред хлебарницата, пред която мъжът е поставил куфарът с експлозива, той е носил черна маска, тъмни очила и цветни бермуди. Бил е на велосипед и е отминал много бързо.

Към 21 ч българско време няма  информация за пострадали българи при експлозията в Лион. Това съобщават от МВнР.  

От там допълват, че посланик Ангел Чолаков е разговарял с представители на българската общност във френския град, които са го информирали, че постоянно живеещите ни сънародници там са живи и здрави.

Очаква се официална информация от местната полиция.

Репортер: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.