Според проучване в последните три години случаите на насилие в учебните заведения са се увеличили с 600

Агресията и тормозът в училищата продължават да ескалират. Само за последните три години случаите на насилие в учебните заведения са се увеличили с 600, показват данните на Министерството на образованието и науката.

В 45-то ОУ "Константин Величков" в столичния квартал „Светя Троица” родители и деца от 3-ти клас се оплакват от агресия от страна на ученик. Преди 2 години в класа на децата идва ново дете. То е преместено от първи клас от две други училища.

„Нашият класен ръководител започна да ни информира, че съществуват проблеми в класа, подаваше ни информация за обезпокоително държание на въпросното дете. То е започнало да се държи физически и вербално агресивно към всички деца”, казва майка на едно от потърпевшите деца.

АГРЕСИЯТА В УЧИЛИЩЕ: По-малко случаи в София, повечe - в национален мащаб

След случай на агресия се стига и до вадене на медицинско свидетелство и сигнал до 3-то РПУ.

„Аз поех училището като директор от тази учебна година. Веднага бях запозната с въпросния случай. Поканих родителя на среща с мен, за да уточним формата на обучение на въпросния ученик, за да може всичко да тече по нормален ред, тъй като се запознах с наличните документи за състоянията, в които е изпадал въпросния ученик”, коментира Лиляна Кирякова - директор на 45 ОУ"Константин Величков".

По думите й родителят трябва да подаде заявление за смяна на формата на обучение. „Майката обаче отказа. Тя каза, че детето е било на такава самостоятелна форма на обучение и е изпаднало в изолация. Поради тази причина майката отказва то да мине в друга форма на обучение”, каза още Кирякова.

„По всяка вероятност става въпрос за някакъв проблем, който е по-сериозен, вероятно неврологичен или психиатричен. С влизане на детето в първи клас много от нещата, които не са били забелязвани досега, се появяват”, посочи детския психолог Иван Игов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.