Двадесет и осем офталмолози, анестезиолози и медицински сестри от 15 страни участват в обучаващия екип

Около 20 лекари и медицински сестри са включени в международния екипаж на "Флаинг ай" - единствения в света самолет болница, в който се извършват очни хирургични операции и се хвърля светлина върху най-новите медицински открития в офталмологията, предаде Франс прес, цитиран от БТА. 

На пръв поглед тази летяща болница не се различава от другите търговски самолети на летището в чилийската столица Сантяго. Когато влезе в самолета обаче, човек вижда модерен медицински център, който прекарва 80 процента от времето си през годината в обучаване на офталмолози в четирите краища на света. 

Кои са българските учени в ЦЕРН? (ВИДЕО)

Самолетът болница е собственост на американската неправителствена организация "Орбис". В резултат на споразумение между Католическия университет в Чили и "Орбис" самолетът болница кацна в южноамериканската страна, за да обучи чилийски, боливийски и перуански офталмолози.

Двадесет и осем офталмолози, анестезиолози и медицински сестри от 15 страни участват в обучаващия екип, който извършва също безплатни операции на катарактата и лекува увреждания, свързани с глаукома.

"Моята болница сменя пейзажите и пациентите на всеки 3-4 месеца - каза 31-годишният чилийски офталмолог Андреас ди Лусиано, който отговаря за обучението в областта на хирургията. - Участниците говорят различни езици. Климатът се променя, една болест заменя друга."

В чилийската столица Андреас ди Лусиано ще ръководи двуседмичното обучение на 50 участници, които ще получат дипломи. 
В Чили не са планирани операции, но стотина хирургични интервенции бяха извършени миналата година в Перу.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.