Те смятат, че целта е да се отблъсне голяма подкрепяна от Русия офанзива

Турция е въоръжила редица подкрепяни от нея сирийски бунтовници и им доставя нови оръжия, за да им помогне да отблъснат голяма подкрепяна от Русия офанзива. Това съобщи Ройтерс, цитиран от БТА и цитирайки високопоставени източници от опозицията и бунтовници,.

Русия подкрепя голямата офанзива на сирийската армия, която се води по земя и въздух. Целта й е Дамаск да си възвърне контрола над последната голяма ивица контролирана от бунтовниците територия в северозападната част на страната. Сирийският президент Башар Асад обяви офанзивата миналия месец, заявявайки, че бунтовниците са нарушили съществуващото примирие.

Турция бомбардира Северен Ирак

Анкара е засилила доставките през последните дни, след като на последните срещи на съвместната работна група не е успяла да убеди Москва, че трябва да сложи край на ескалацията, за да се избегне голям поток на бежанци към Турция, съобщават двама високопоставени представители на опозицията. С това турската страна е показала готовността си да запази влиянието си в Северозападна Сирия.

Турски военен конвой пристигна миналата вечер в база в северната сирийска провинция Хама, близо до контролирания от бунтовниците район Джабал аз Зауия, който от седмици е подложен на въздушни удари от сирийски и руски самолети.

Доставката на десетки бронирани машини, системи за залпов огън "Град", управляеми противотанкови ракети и противотанкови ракетни комплекси е позволило на бунтовниците да си възвърнат загубени територии, включително стратегическото село Кфар Набуда, съобщи високопоставен представител на опозицията.

Путин и Ердоган разговаряха за трети път тази година

Изтеглянето от Кфар Набуда обърка плана за постигането на руската цел за бърза военна кампания за възвръщането на още една част от гъсто населената провинция Идлиб, отбелязва Ройтерс.

През последните 24 часа сирийската армия изпраща многочислени подкрепения, преди да открие нов фронт, съобщава източник, който е в контакт с армейски командири.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.