Подобен вид бива заснет за първи път

Рядка панда албинос е била заснета с камера в природен резерват в югозападен Китай, което показва, че албинизмът съществува сред дивите панди в региона.

Безупречно чистото животно с червени очи е снимано по време на преходи през гората в средата на април в югозападната провинция Сечуан, съобщи агенция „Синхуа”, цитирана от БГНЕС.

„Пандата е албинос на възраст между една и две години”, казва Ли Шън, изследовател, специализиран по мечките в Пекинския университет, който е цитиран в информацията на Синхуа. От националния природен резерват Волонг, където животното е било забелязано, казаха пред Франс прес, че няма повече подробности за пандата албинос.

Китай ще наблюдава гигантските си панди със софтуер за лицево разпознаване

Повече от 80% от дивите панди в света живеят в Сечуан, а останалите в провинция Шанси и Гансу. От ноември в плен по света имаше около 548 гигантски панди, съобщава Синхуа.

Броят на живеещите сред дивата природа е намалял до по-малко от 2000 според Световния фонд за дивата природа. Известен със своята "дипломация с панди", в която Китай изпраща от редките животни в други страни като символ на близки отношения, Пекин е инвестирал в различни програми за защита на своите космати посланици през последните години.

През 2018 г. Китай обяви планове за създаване на бастион за гигантските панди, който е три пъти по-голям от Националния парк Йелоустоун, за да свърже съществуващите диви популации и да насърчи размножаването на прочутото с бавното си възпроизвеждане животно.

Най-малко 10 млрд. юана (1,45 млрд. долара) са били предвидени за Националния парк „Гигантска панда“ в планинския югозападен Китай.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.