Поне дузина селища в подножието на планината са засипани с дебела пелена от пепел

Вулканът Агунг на индонезийския остров Бали изригна, изхвърляйки лава и скална маса на височина от 3 километра, съобщава „Рашъ тудей“. 

Поне дузина селища в подножието на планината са засипани с дебела пелена от пепел. Към момента обаче няма данни за жертви и пострадали. Не е наредена и евакуация в района. Хората обаче бяха посъветвани да стоят на разстояние от вулкана заради опасните токсични газове, които съпътстват изригването.

Полетите от и до популярния сред туристите от цял свят остров бяха спрени в петък вечерта заради опасната за двигателите на самолетите вулканична пепел. Пътниците, който прекараха нощта на международното летище, успяха да си тръгнат късно в събота, след като въздушното пространство отново беше отворено.

 

Остров Бали пострада тежко от изригването на вулкана Агунг през 1963 година. Тогава огромните потоци лава от кратера унищожиха няколко селища и взеха над хиляда жертви. Вулканът беше относително спокоен в продължение на десетилетия преди внезапно да се събуди през 2017 година.

Само през последния месец местните власти са отчели поне половин дузина по-малки изригвания на Агунг. Те предупредиха, че вулканът все още представлява заплаха, но не се очаква ново мащабно изригване.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.