Проевропейски партии печелят изборите за Европарламента в редица страни, според екзит половете

Oбщо в 21 държави в Eвропейския съюз гласуват днес. 

Проевропейски партии печелят изборите за Европарламента в редица страни, за които са известни данните от екзит половете. Сред тях са Германия, Австрия, Холандия, Малта и др. В същото време в повечето страни е регистрирана ниска избирателна активност.

Германия

В Германия печели без изненада коалицията ХДС/ХСС на канцлерката Ангела Меркел с 28%. На второ място са „Зелените“ /22%/, а на трето – коалиционният партньор на Меркел Германската социалдемократическа партия /15,5%/. Антиевропейската "Алтернатива за Германия“ е четвърта с 10%, но тя повишава леко резултата си спрямо предходните избори, когато за нея гласуваха 7,5%.

Австрия

В разтърсваната от скандали Австрия канцлерът Себастиан Курц удържа убедителна победа, изпреварвайки значително своите опоненти. За неговата Народна партия са дали гласа си 34,5%. Доскорошният им коалиционен партньор крайнодясната Партия на свободата е трета със 17,5%, губейки над 2% спрямо предишните евроизбори.

Франция

Френската евроскептична крайнодясна партия „Национален фронт“ на Марин льо Пен по всяка вероятност ще завърши първа на Европейските избори, съобщава АФП, позовавайки се на два независими един от друг екзит пола. Победата на политическата формация ще е огромно разочарование за проевропейския президент Еманюел Макрон, коментира агенцията, цитирана от БГНЕС. „Национален фронт“ ще получи между 24,0 и 24,2 % подкрепа. Центристкият алианс на Макрон остава втори с 22.5-23.0 процента. Зелената партия, оглавявана от бившия ръководител на френския клон на „Гринпийс“ ще получи около 12 % подкрепа спрямо 8,9 %, отчетени на вота преди пет години.

Приближен на президента Макрон определи резултатите на партията като „прилични“. Общата избирателна активност на Европейските избори е била 52 процента.

Холандия

В Холандия спечели Партията на труда на заместник-председателя на Европейската комисия и кандидат за неин председател Франс Тимерманс, предаде БГНЕС.  Тя получи 18,10%. Победата на проевропейска партия е от изключително значение, защото там през последните години една от водещите позиции заемаха антиевропейски политически сили. Партията на свободата и демокрацията на премиера Марк Рюте получава 15%, центристкият Християндемократически призив получава 12,30 %, докато крайнодесният Форум за демокрация на Тиери Боде е четвърти с 11%.

Унгария

Огромна победа за националистическата партия на унгарския премиер Виктор Орбан в изборите за Европейски парламент показват предварителните данни, цитирани от БГНЕС. Според тях партията на ФИДЕС е получила 56% от гласовете на избирателите. Двете опозиционни партии Социалистите и Демократичната коалиция са получили само по 10% гласовете. Подкрепата за крайнодясната партия „Джобик” падна от 15% на 9%, докато малката партия „Моментум” изглежда ще успее да влезе в Европейския парламент за първи път със своите 7%. Унгарските Зелени също отбелязаха спад от 5% по-рано днес до 3% и не се очаква да имат представител в Брюксел. 

Избирателната активност за тези европейски избори в страната е рекордна със своите 41.7%, половин час преди края на изборния ден. Предишната най-висока изборна активност в страната за тези избори е била при първите избори на Унгария за Европейски парламент през 2004 г., когато 38.5% от имащите право на глас са го упражнили

Испания

Социалистите са най-вероятния победител на изборите за Европейския парламент в Испания и ще спечелят 18 места в ЕП - с 4 повече в сравнение с изборите през 2014 г., предаде Ройтерс, като се позова на прогнозни резултати, цитирани от БТА. Консервативната Народна партия ще има 11 или 12 депутати - по-малко в сравнение с 16-те от предишните избори. Крайнодясната „Вокс” ще изпрати за първи път депутати в ЕП - между 4 и 5. Кандидатите на каталунските сепаратисти - Карлес Пучдемон и Ориол Жункерас вероятно ще станат депутати в ЕП. Центристката партия „Сиудаданос” ще спечели 8 места, в сравнение с 2 на предишните избори.

Полша

Управляващата партия „Право и справедливост“ в Полша печели европейския вот с 42,4 % подкрепа, показват екзит пол проучванията, цитирани от „Спутник нюз“ и БГНЕС. Европейската коалиция, състояща се от Гражданска платформа, която оглавявана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, остава втора с 39,1 %. Прогресивната партия „Пролет” взема 6,6%, а четвърта остава крайнодясната партия Конфедерация с 6,1 %.

Според анализатори вотът за Европейския парламент се разглежда и като своеобразен тест за популярността на „Право и справедливост“ преди парламентарния вот, който ще се състои през октомври или ноември и ще определи дали най-голямата икономика в Централна Европа ще успее да преодолее отчуждението си от ЕС.

Гърция

В Гърция убедителна победа удържа „Нова демокрация“ с водач Кириакос Мицотакис. Опозиционната консервативна партия получава 30,5% от вота, следвана от управляващите от СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас с 24%. Антиевропейската партия на бившия министър на отбраната Панос Каменос получава едва 2,7%.

Белгия

В същото време в Белгия крайнодясната националистическа партия „Фламандски интерес“ се радва на силна подкрепа не само на евровота, но и на парламентарните и местни избори, които се провеждат в многонационалното кралство, чиято обединителна спойка от 1831 г. е управляващата Сакс-Кобург-Готска династия.

Според наблюдателите по всяка вероятност резултатът от вота ще доведе до нови преговори за сформиране на правителство – пет месеца, след като управляващата коалиция се разпадна и това постави премиера Шарл Мишел в позиция да оглавява кабинет без реално мнозинство. При 15 процента от преброените бюлетини и в трите вота в холандско говорещия регион Фландрия партията „Фламандски интерес“ получава 18 процента подкрепа, което е три пъти повече спрямо предходните избори през 2014 година.  

Европейският парламент съобщи, че на днешните избори за евродепутати е отчетено най-високото участие на избирателите от поне 20 години насам, предаде БТА.
Според първоначалните данни за ЕС (без Великобритания) активността е около 51 %. С преизчисление с всички 28 държави от ЕС активността би била 49-52 %, уточни ЕП.
Ако тези данни се потвърдят, ще се очертае първото повишаване на участието на избирателите при определянето на евродепутати от 1979 г. насам, когато гласуването се състоя за първи път. Оттогава до днес ЕС отчиташе постоянно понижение на изборния интерес. Днешните данни се приближават до активността, отчетена при изборите през 1999 г. (49,5 %).

Румъния

Предварителните резултати на социологическа агенция „Курс” в Румъния показват, че Националната либерална партия и управляващата Социалдемократическа партия имат еднаква подкрепа от гласоподавателите – 25.8%, съобщава румънското издание Румъния джърнъл, цитирано от БГНЕС.

Зад тях на трето място се нарежда коалицията между партиите Спаси Румъния и Свобода, единство и солидарност – 23.9% от гласовете.

На четвърто място се нарежда Про Румъния с 5.7%, след нея е партията на народното движение с 5.2”, и алианса на либералите и демократите с 4.9%

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.