"Демократична България" печели 6,82% от подкрепата на избирателите

 

ГЕРБ печелят изборите с 6,7% преднина пред БСП. Останалите три партии, които изпращат свои хора в Брюксел са ДПС, ВМРО и „Демократична България”. Данните са на база 95% от избирателните протоколи.

Листата на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, получава 30,9% от гласовете на българите. Елена Йончева получава 24,2%. Разликата между двете партии е малко над 120 000 гласа. ДПС заема третото място на изборите. За партията на Мустафа Карадайъ са гласували 12,3% от избирателите. Следват ВМРО и „Демократична България”.

С резултат от 7.8% ВМРО отново си осигурява представителство в Брюксел. Свой евродепутат ще изпрати и „Демократична България”. За Брюксел заминава Радан Кънев.

Под изборната бариера остават "ВОЛЯ - Българските родолюбци" с 3,60% от гласовете, ИК за Десислава Иванчева - с 1,58%, ИК за Минчо Христов с 1,19%, Патриоти за Валери Симеонов - 1, 15% и  "Път на младите" - с 1,22% от гласовете на избирателите.

България подреди политическата класация така: ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и "Демократична България". Това са партиите, които ще ни представляват в Европейския парламент. 

Избирателната активност е 26,2%. Най-активни са били гласоподавателите в Кърджали. Отбелява се по-ниска избирателна активност в сравнение в предишните избори за Европарламент през 2014 година.

7 медии са наказани от ЦИК, тъй като оповестили прогнозни резултати преди края на изборния ден.

От ЦИК прогнозират, че точното разпределение на българските евродепутати ще стане ясно на 29 май.

„Нямаме сигнали и оплаквания от членове на комисии в София област, които да обявяват, че чакат с часове, за да предадат протоколите си. Оказа се, че е имало грешка в организацията. Във Враца също се е получило едночасово забавяне, но в момента всичко е нормално” , каза говорителят на ЦИК Таня Цанева. По думите й официалните резултати ще бъдат обявени най-късно на 29 май. До 31 май ЦИК трябва да обяви имената на избраните кандидати чрез преференциален вот. 

При 99.48% обработени протоколи извън страната, 28.75% от всички гласове печелят Коалиция Демократична България/Да, България и ДСБ/, съобщава БГНЕС. Те печелят 6 918 действителни гласа.

На второ място е ПП ГЕРБ, която печели 22.16 %, или 5 333 гласа на българи, гласували в чужбина.

На трето място се нарежда БСП за България с 15.42 % от гласовете, или 3 711 гласа.

Следват "ВМРО – Българско национално движение" със 7.06%, или с 1700 действителни бюлетини.

ПП "Възраждане" получава 4.26%, или 1 024 гласа.

ДПС е на шесто място с 4.06%, или 977 гласа.

НДСВ и Новото време – Коалиция „Път на младите“ получава 3.10% от вота в чужбина, или 745 гласа.

713 души зад граница са гласували за Десислава Иванчева, която получава 2.96%.

"Воля – Българските родолюбци" са избрали 503 души, или 2.09% от всички гласували. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.