Нови евродепутати в неделя избираха гражданите на 21 страни

Евроизбори в неделя се проведоха в общо 21 страни от ЕС. Отчетена беше рекордно висока за последните 25 години избирателна активност. 15 000 кандидати и 500 партии се бориха за доверието на гласоподавателите в най-големите избори в света след тези в Индия.

Във Франция партията "Национален сбор" на Марин Льо Пен спечели изборите с малка преднина пред центристката формация на президента Еманюел Макрон. 

В Италия крайнодясната "Лига" на италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини постигна историческа победа с почти два пъти по-висок резултат от този, постигнат на миналогодишните парламентарни избори.

Във Великобритания партията на Brexit на популиста Найджъл Фараж печели най-много гласове. 

Европейските избори бяха белязани и от успеха на "зелените" партии, които могат да се превърнат във важен фактор в новия Европейски парламент. 

ЕНП и социалистите имат по-голям брой гласове, но те не са им достатъчни, за да се нарекат победители. Дори заедно не могат да формират мнозинство, с което двуполюсният модел се разпадна и се отвори сценарии за нови коалиции с различни политически групи или дори плаващи и нестабилни обединения.

Либералите, с помощта на листата на Макрон, засилиха позициите си, а „Зелените” спечелиха с 12% повече гласове в сравнение с изборите преди пет години.

Водещият кандидат на социалистите Франс Тимерманс дори очерта възможност за коалиция със „зелени” и либерали, но без ЕНП.

През следващите дни ще стане ясно дали националистите Салвини, Льо Пен и Фараж ще се групират и дали Виктор Орбан ще дезертира от ЕНП.

Любопитен факт е, че в новия ЕП виждаме влизат и личности като Силвио Берлускони, Карлос Пучдемон, Варуфакис, децата на Лех Валенса и Жискар Дестен, както и внука на Бенито Мусолини. А ако Берлускони се окаже най-възрастният депутат, според правилата трябва да временно да председателства Европарламента, докато не бъде избран заместник на Антонио Таяни.

Графики за избирателната активност в ЕС

 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.