Главните критерии към кандидатите за водещите постове е те да са доказали своите способности на високо равнище в техните родни страни, смята френският президент

Френският президент Еманюел Макрон призова начело на ЕС да бъдат избрани хора, които да имат опит и да пораждат доверие, предадоха световните агенции. Той отправи този призив в Брюксел, където пристигна за участие в срещата на върха на ЕС. Според Макрон, "за да се изгради европейската амбиция за идните пет години, начело на ЕС трябва да бъдат избрани жени и мъже, които имат опит и пораждат доверие, което им позволява да се посветят изцяло на мисиите си". 

Макрон допълни, че главните критерии към кандидатите за водещите постове е те да са доказали своите способности на високо равнище в техните родни страни или в ЕС. Това както изглежда фактически изключва Манфред Вебер, кандидатът за председател на ЕК, предпочитан от германския канцлер Ангела Меркел, тъй като той никога не е заемал правителствен пост.

Президентът спомена имената на датчанката Маргрете Вестагер, която е настоящ еврокомисар за конкуренцията, на французина Мишел Барние, който е еврокомисар, отговарящ за Brexit и на холандеца Франс Тимерманс, който е заместник-председател на ЕК и каза, че те са част от хората, които имат компетенции да бъдат начело на ЕС. 

Станишев: Социалистите са в силна позиция преди старта на преговорите за бъдещия председател на ЕК

Макрон подчерта, че приоритетите за ЕС за следващите години включват намирането на решения на климатичните въпроси и на икономическите предизвикателства, както и изграждане на Европа, която защитава своите граждани. Президентът припомни, че за първи път откакто съществува Европейският парламент, в него няма мнозинство от две партии - десницата и левицата. Следователно е необходимо да се изгради "друго нещо, нов проект, който да е по подобие на онова, което европейският народ е избрал", допълни той.

Макрон каза, че не иска днес да се водят дебати за имена на хората, които ще заемат водещите европейски постове, а "дебати за проектите, за приоритетите и за критериите".

Същевременно германският канцлер Меркел заяви, че напълно подкрепя системата за избор на приемник на Жан-Клод Юнкер, която се базира на кандидати, предложени от групите в ЕП. Тя изрази отново силна подкрепа за Манфред Вебер.

Днес преди срещата на върха на европейските лидери в Брюксел има редица срещи в други формати. Белгийският премиер Шарл Мишел бе поканил на обяд Макрон, испанския премиер Педро Санчес, португалския премиер Антониу Коща и холандския премиер Марк Рюте. Макрон ще има срещи и с лидерите на Вишеградската група, а после с Доналд Туск и с Меркел.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.