Това стана, след като изборите преначертаха политическата карта

Вчера лидерите от ЕС бяха разделени по въпроса кого да изберат за висшите постове в евроинституциите, след като изборите раздробиха комфортните стари политически съюзи и повдигнаха тревожни въпроси за бъдещето на европейския проект, пишат в свой анализ Лорн Кук и Лори Хинант от Асошиейтед прес.

На среща на върха в Брюксел големите сили Франция, Германия и Испания се разминаваха в мненията си за това кой е най-подходящ да ръководи Европейската комисия през следващите пет години. Мандатът на досегашния й председател, бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, изтича на 31 октомври.

С оглед на това, че на изборите за Европейски парламент в края на миналата седмица имаше избирателна активност, невиждана за последните 20 години, лидерите искат да покажат, че могат да реагират бързо на тревогите на хората. Целта е на срещата на върха на 21 и 22 юни те да запълнят и четирите висши поста, които се овакантяват тази година - това са председателският пост в ЕК, заеманият от Доналд Туск председателски пост в Европейския съвет, нов върховен представител за външната политика и нов ръководител на Европейската централна банка.
Избягвайки да споменава за каквито и да са различия или имена на кандидати, Туск заяви, че лидерите се надяват "през юни вече да има яснота за всички тези постове". "Това обаче не зависи само от моята добра воля, но и от тази на всички останали", добави той.

Френският президент Еманюел Макрон, чиято партия за пръв път обединява сили с нова бизнес ориентирана либерална група в ЕП, настоя, че изборът трябва да олицетворява новия политически проект, който европейските избиратели искат.

"Новият ред означава само едно: че не можем просто да повтаряме старите привички", каза Макрон пред репортери.

"За мен е важно при тези номинации да има паритет, да имаме двама мъже и две жени. За мен е важно да имаме най-добрите възможни профили", каза той, отбелязвайки, че трябва да има "баланс в политическо и географско отношение".

Други лидери също казаха, че целта е на висшите постове да има две жени.
На изборите в края на миналата седмица европейските десно-и левоцентристки партии от основните политически течения загубиха места в ЕП.

Консервативната Европейска народна партия, чиято група е най-голямата в парламента, и Прогресивният алианс на социалистите и демократите в продължение на 40 години имаха мнозинство в този европейски орган. Но разтревожени за климатичните промени, миграцията и сигурността, избирателите вместо към тях се обърнаха към Зелените, бизнес ориентираната група на АЛДЕ и крайнодесните партии.

Вследствие на това не е много ясно какво работещо мнозинство ще се оформи в заседаващия в Брюксел и Страсбург парламент, когато депутатите се съберат за първото си заседание през юли. Особено с оглед на това, че лидерите и политическите семейства се борят за позиции.
Германският канцлер Ангела Меркел все пак окачестви срещата на върха като "добра и хармонична", макар че Макрон на практика изключи възможността фаворитът й, Манфред Вебер, да замени Юнкер. Той заяви, че бившият баварски депутат не притежава солиден опит.
Вебер никога не бил част от правителство или от важна институция, каквато е ЕК. От 2014 г. той е начело на ЕНП, но това политическо семейство понесе сериозни загуби на изборите.
Като подходящи за приемници на Юнкер, Макрон посочи настоящия европейски комисар по въпросите на конкуренцията, датчанката Маргрете Вестагер, и Мишел Барние, французина, който ръководеше преговорите за Брекзит с Обединеното кралство от страна на ЕС. Поставянето на Барние начело на комисията ще бъде успех за Макрон след силното представяне на френската крайна десница на изборите в неделя . 

В същото време испанският премиер Педро Санчес застана с целия си политически авторитет зад кандидата на социалистите Франс Тимерманс, който е бивш министър на външните работи на Холандия, а понастоящем е дясната ръка на Юнкер в комисията.

"Ще подкрепим Франс", заяви Санчес. "Той притежава нужния опит не само на национално равнище, но и на европейско, за да оглави комисията", добави испанският премиер.
След вчерашната среща на върха стана ясно, че за приключването на процедурата по запълване на висшите длъжности ще е необходимо известно време, на фона на признаци за борба за власт между Съвета на ЕС, който представлява националните правителства, и парламента. 
Не се очерта някакъв ясен фаворит за поста на Юнкер и на заседанието вчера сутринта на лидерите на политическите семейства в Европарламента, чиито членове трябва да утвърдят новия председател на комисията.

Те настояха единствено съответният човек да бъде избран измежду издигнатите от парламентарните групи кандидати. Това обаче ги поставя в сблъсък с Макрон, който иска европейските лидери да бъдат тези, които ще решат кой да оглави комисията. 

Автори: Лорн Кук и Лори Хинант от Асошиейтед прес

Източник: БТА