Всяка година биват регистрирани от 80 до 120 нови случаи

На 30 май отбелязваме Световния ден за борба с множествената склероза. В помощ на страдащите от заболяването фондация „Множествена склероза България” организира концерт в НДК.

„Няма официална информация колко хора у нас страдат от това заболяване. Причината е липсата на регистър. По неофициални данни болните са над 10 000. Всяка година биват регистрирани от 80 до 120 нови случаи”, каза в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” председателят на Фондация "Множествена склероза - България" Здравка Цветарска.

ДА ПОБЕДИШ СЕБЕ СИ: За битката с множествената склероза

В ефира на NOVA тя поясни и кои са първите симптоми на заболяването. „В началото на болестта хората се оплакват от загуба на равновесие, двойно виждане, проблеми с координацията, честа умора”, допълни Цветарска.

По думите на психотерапевта Грета Иванова хората с подобна диагноза се чувстват изгубени. „Водя групи за психологическа подкрепа. Хората често ми споделят, че след поставянето на диагнозата започват да се чувстват сами. Доста често те крият от своите работодатели, че са болни, защото се страхуват, че ще загубят работата си", поясни тя.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.