Осколка от взривената граната ранява две момченца и едно момиченце от детска градина

Тежък инцидент в Силистра. Празник по повод 1 юни прати няколко деца в болница. При демонстрационно взривяване на граната са пострадали 3 деца на възраст 6 години.

Събитието трябвало да е демонстрация на полицията по залавяне на престъпник под надслов – „Ваканция, здравей! Да играем безопасно”. На стадиона в града е имало около 300 деца. При хвърляне на светлинно-звукова граната, осколка ранява трите деца. Те са били на около 50 метра от взрива. Състоянието им е стабилно.

Унищожиха невзривен боеприпас, открит в частен имот

Най- тежко ранено е момиченце на 6, което веднага е откарано в болницата в Русе. То е с изгаряния по гърдите, краката и врата.

„Обгорена е по ръчичките, гърдите и крачетата. Много съм стресирана”, заяви Радостина Радева - майка на 6-годишното момиченце.

„Като проценти изгарянето е около 8%, като са засегнати десния крак, дясната ръчичка, дясната страна на гръдния кош и шията. Няма непосредствена опасност за живота му”, уточни д-р Наско Тютюнджиев - УМБАЛ Медика Русе.

Другите две пострадали деца - момчета, също са с изгаряния, но по-леки. След оказана помощ, те са освободени.

Обезвредиха 200-килограмова бомба в центъра на София (СНИМКИ)

„Момченцата са с леки, повърхности изгаряния, но са консултирани от педиатър”, заяви Лилия Русева, зам.-директор на МБАЛ Силистра.

На събитието, организирано от МВР в Силистра, са присъствали около 300 деца. Заради тежкия инцидент срещу директора на полицията в Силистра Юлиян Караславов е образувано дисциплинарно производство. Той е отстранен временно от вътрешния министър до изясняване на случая.

„Гранатата не е бойна, тя е светлинно звукова. Експертизите ще дадат отговор, защо е станало така”, заяви прокурор Ивелин Чефаланов.

Главният секретар на МВР поднесе извинения на децата и родителите им.  Със заповед на министър Младен Маринов е забранено използването на светлинни и звукови устройства, взривни вещества и пиротехника при извършване на демонстрации пред граждани.

Продължават следствените действия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.