Пекин преди това беше наложил допълнителни мита от 5 и 10 процента на половината американски стоки

САЩ започнаха да събират от тази сутрин по-високи, 25-процентни мита върху много от китайските стоки, пристигащи по море в американските пристанища. Стъпката представлява ожесточаване на търговската война между двете най-големи икономики в света и предизвика ответни действия на Пекин, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

По-високите мита засягат широк набор от потребителски стоки и компоненти от Китай, включително модеми за интернет и рутери, печатни платки, мебели, прахосмукачки и осветителни тела.

Тръмп: Въпросът за Huawei може да бъде част от сделка с Китай

На 10 май президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи увеличение на митата за списък с китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, но даде гратисен период за превозваните по море товари, които са отпътували от Китай преди тази дата и митата за тях оставаха на предишните нива от 10 процента.

На 15 май кабинетът на Американския търговски представител определи краен срок 1 юни за тези стоки да пристигнат в САЩ, след което американските гранични власти ще започнат да събират 25-процентни мита по пристанищата на САЩ. Този краен срок изтече в 00.01 ч. тази нощ северноамериканско източно време.

Китай обяви, че налага нови мита за американски стоки

По-рано днес Китай започна да събира по-високи ответни мита върху по-голямата част списък с американски стоки за 60 милиарда долара. Тези мита, които бяха обявени на 13 май влязоха в сила в полунощ пекинско време (16 ч. по Гринуич вчера).

Китайския отговор на американските действия предвижда въвеждане на допълнителни 20-процентни и 25-процентни мита за повече от половината от 5140-те американски стоки, които попадат под прицела на ответна мярка. Пекин преди това беше наложил допълнителни мита от 5 и 10 процента на тези стоки. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.