Тя идва след равносметката от евровота

Кметове - на стрес тестове. Заканата идва от премиера Бойко Борисов, след равносметката от евровота. Първоначалният анализ показа, че управляващата партия е загубила около 100 000 гласа.

Въпреки първото място на евроизборите, ГЕРБ също преживява партийни сътресения. „ГЕРБ загуби около 100 000 гласа. Предстоят сериозни анализи по структурите в регионите в страната. Може би ще се разделим с някои от ръководителите по места. Имаме известни слабости в региона на Ямбол, Добрич и Плевен”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Димитър Николов.

Със слабите звена ще има сериозни разговори, а за да няма интерпретации, в неделния ден, кабинетът беше изнесен в страната. Заедно с основни министри, премиерът тръгна на лични инспекции.

Борисов: България може да се присъедини към Валутния механизъм до 12 месеца

"Не е важно аз да съм доволен. Минавам да чуя дали хората са доволни. Сега им правим стрес тест", коментира Бойко Борисов.

„Минахме да му покажа какво сме правили със средствата на правителството”, коментира кметът на Сливен – Стефан Радев.

Колкото до предстоящите местни избори битката в смесените райони щяла да бъде между ГЕРБ и ДПС. „Има ли други партии освен ГЕРБ и ДПС, в смесените райони. (риторично) Битката между двете партии е огромна. Надпреварваме се кой ще направи повече”, посочи Борисов.

Премиерът провери изграждането на пътища, училища и пречиствателни станции. Правителството обмисляло и възможност за безплатна храна в детските градини.

„Мисля, че трябва да се отнесем с разбиране и уважение към решението на г-н Цветанов и решението на г-н Борисов”, коментира Димитър Николов.

Подробности около ръководството на ГЕРБ се чакат на конгрес в началото на юли.

По-рано днес министърът на образованието Красимир Вълчев и премиерът Бойко Борисов посетиха Професионалната гимназия по селско стопанство в Нова Загора.

"Отиваме в най-голямата гимназия по стопанство, ремонтирана по регионални програми". Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, който се вози на задната седалка на автомобила на премиера Бойко Борисов. С 1,3 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж” училището е изцяло санирано, сменена е дограмата и е ремонтиран физкултурният салон, съобщава "24 часа".

От скоро министър-председателят обикаля с джип, който лично шофира, и прави инспекции на ремонтите както на магистрали, така и на заводи и училища. Заедно с Борисов е и финансовият министър Владислав Горанов.

В последните години се направи много за образоването. Увеличението на заплатите и материалнотехническото обновяване правят учителите по-мотивирани и по-спокойни. Това споделиха преподавателите и ръководството на Професионалната гимназия по селско стопанство в Нова Загора пред премиера Борисов.

Борисов към структурите: Който работи за партията - остава (ВИДЕО)

"За образование трябва да се дават пари без да се пести", категоричен е премиерът.

Гимназията също е спечелила по проект средства от МОН за Wi-Fi мрежа и интерактивна дъска. "Това трябва да го има във всяко училище", категоричен беше министър-председателят, а преподавателите отбелязаха, че това допълнително мотивира учениците и те работят с удоволствие.

В учебното заведение се обучават общо 315 ученици по специалностите Автотранспортна техника, Организация на туризма и свободното време, Селски туризъм, Лозаро-винарство, Механизация на селското стопанство, Производство на хляб и хлебни изделия.

По време на обиколката в гимназията, премиерът сподели, че като ученик е копал лозе, ашладисвал е лози.

Накъде ще поеме ГЕРБ след изборите?

11 деца са върнати за постоянно в класните стаи в резултат на работата по механизма за включване в образователната система. Допълнително училището ще получи 26 000 лв. за работа с деца от уязвими групи.

Министърът на образованието Красимир Вълчев отбеляза, че гимназията в Нова Загора е една от общо 140-те професионални учебни заведения, които се ремонтират по ОП „Региони в растеж“. "Този програмен период са приоритизирани професионалните училища", заяви министърът и добави, че в областта са отпуснати общо 15 млн. лв. европейски средства.

Борисов отчете големият празник днес. "В 12 часа, когато завият сирените, нека да отдадем почит".

Борисов продължи обиколката си по стария път, който води от Нова Загора, през Стара Загора до градовете по Черноморието. Пътят е в ремонт, защото все още се използва, въпреки изградената автомагистрала. "Работи се усилено и през почивните дни", написа премиерът във Facebook.

След Нова Загора, Борисов посети детска градина в Сливен, която също е ремонтирана по ОП „Региони в растеж“. С него е и министърът на земеделието Десислава Танева.

Тя разясни, че по време на кабинета "Борисов 2" са се отпуснали средства за ремонт на всички жп гари в региона.

След Нова Загора и Сливен, премиерът Бойко Борисов се отби и в Котел. Стотици посрещнаха премиера и министрите, които го придружават, с оркестър и фолклорна музика. 

Заедно с кмета на града министър-председателят инспектира нова пречиствателна станция. Чрез нея ще се реши проблемът с варовика и замътването на водата в града при обилни валежи. Стойността на проекта е близо 3 млн. лв.

Източник: 24 часа

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.