Родители от над 20 града настояват за премахване на спорния документ

Нов национален протест срещу стратегията за детето в този час. Родители от над 20 български града излязоха на шествия с искане спорният документ да бъде премахнат.

Въпреки че след намесата на премиера социалният министър Бисер Петков заяви, че работата по проекта е "замразена", родителите отново са на улицата. Те настояват да се разследват всички случаи през последните 5 години, в които деца са били отнети от родителите им и настанени в приемни семейства или в институции. Както и разследване на осиновяванията на български деца у нас и в чужбина. И още - стриктен контрол над работата на социалните работници и наказания в случаите на неправомерно извеждане на деца от семействата им.

Нов протест срещу Стратегията за детето

Протестиращите искат да има гражданско участие в написването на изцяло нов документ, който да замени стария.

Шествието в столицата тръгна от НДК и продължи по няколко централни булеварда, а крайната му точка е площад Народно събрание. Движението беше временно блокирано на местата, през които преминаха протестиращите.

„Извеждане на дете от семейството е крайна мярка, тя е с временен характер и винаги подлежи на съдебен контрол. Мисля, че доказахме, че се съобразихме с това възникнало обществено напрежение и несъгласие, въпреки че считахме, че някои тези в стратегията не са правилно разбрани, но така или иначе работата по стратегията е спряна”, коментира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Десетки градове на протест срещу националната стратегия за детето

Протести има в още над 20 града на страната. Едно от най-големите шиствия беше в Бургас. Там се събраха около 250 родители. Според тях "замразяването" на стратегията е само временно решение, което не ги успокоява, а текстове от стратегията вече се прокарвали в закони. Затова основното искане е за пълно и категорично отхвърляне на документа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.