Тръмп и Мелания кацнаха пред Бъкингамския дворец

Доналд Тръмп и съпругата му Мелания пристигнаха на официална държавна визита във Великобритания. 

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА СЕМЕЙСТВО ТРЪМП В ЛОНДОН ВИЖТЕ ТУК

Малко след кацането си на английска земя, американският президент и съпругата му бяха посрещнати тържествено от кралица Елизабет Втора.

Посещението на Тръмп предизвиква недоволство на Острова. Редица политици обявиха, че ще бойкотират официалната вечеря. Председателят на Камарата на общините Джон Беркоу пък заяви, че няма да позволи американският президент да произнесе реч. А кметът на Лондон Садик Хан е в открита война с милиардера.

Още преди президентът да кацне в британската столица Хан написа в Twitter, че Великобритания не трябва да „разпъва червен килим за Тръмп”. Държавният глава му отговори със следния пост: „Садик Хан, който според всички данни е свършил ужасна работа като кмет на Лондон се отнесе глупаво и „лошо” към визитата на президента на САЩ, който към момента е най-важният съюзник на Великобритания. Той е коравосърдечен загубеняк, който трябва да се фокусира върху престъпленията в Лондон, а не върху мен”.

Малко по-късно Хан публикува видеообръщение към Тръмп, в което се казва, че Лондон уважава жените и подкрепя различието.

Недоволството в кралството е предизвикано от политиката на Тръмп по редица въпроси, но и от последните съвети, които американецът даде на Лондон за управлението на страната. 

Все пак на Тръмп ще бъде спестена неловка среща с Меган Маркъл. Двамата американци си разменяха нападки в медиите преди време, но съпругата на принц Хари няма да бъде на официалните събития, защото е в майчинство.

Демонстрациите срещу държавна визита не са привилегия на Тръмп. Протести посрещнаха руския президент Владимир Путин, кралят на Саудитска Арабия - Абдула и китайски президент Си Дзинпин. Но най-голямо недоволство са предизвикали визитите на румънския президент Николае Чаушеску и на диктатора на Зимбабве  - Робърт Мугабе.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.