Децата отговаряха на въпроси по Български език и литература, Математика, Човекът и обществото и Човекът и природата

Приключи националното външно оценяване на четвъртокласниците. В изпитите се включиха над 60 500 ученици от 1796 училища, съобщават от Министерството на образованието и науката.

То се проведе по познатите от предходните години изисквания за организацията и формата на изпитванията по четирите учебни предмета – Български език и литература, Математика, Човекът и обществото, Човекът и природата.

Вълчев: Първата матура мина успешно

Резултатите са показателни за висока степен на постигане на  държавните образователни изисквания за учебното съдържание за началния етап на основното образование: по БЕЛ  – 77,69%, по Математика – 75,25 %,  по Човекът и обществото  – 77,80%  и  81,28 % по Човекът и природата, посочват от МОН.

Резултатите са напълно съизмерими с тези от предходните години. Най–високи продължават да са постиженията по Човекът и природата. Тенденция към повишение показват и резултатите по БЕЛ (те са с 5,01% по-високи в сравнение с 2018 г. и с 6,02% по-високи  в сравнение с 2017 г.).

По останалите учебни предмети резултатите са в близък диапазон – напр. по Математика са с 1,69% по-ниски в сравнение с 2018 г., но с 4,95% по-високи в сравнение с 2017 г. Понижението по Човекът и обществото спрямо предходната година е 4,44%, а по Човекът и природата - с 1,53 %.

Според общия среден резултат от четирите предмета за поредна година най-висока успеваемост имат учениците от Смолян, София-град и Варна. На последните места по три от четирите учебни предмета се подреждат Шумен, Монтана и Сливен, а по БЕЛ - Монтана, Силистра и Сливен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.