Това съобщиха Менда Стоянова и Филип Попов

ГЕРБ и БСП ще върнат надвзетите партийни субсидии. Това обявиха Менда Стоянова от ГЕРБ и Филип Попов от БСП в ефира на „Здравей, България”.

"Субсидиите са изчислявани правилно - така, както повеляват текстовете на закона. От 2001 г. до момента тези текстове са едни и същи. От 2001 г. досега субсидиите на партиите, които имат парламентарно представяне и субсидиите на партиите, които са преминали 1% бариерата, се изчисляват на база общата сума, която е предвидена по чл. 27. Сумата се изчислява като се взимат всички действителни гласове на партиите и се умножават по 11 лв. Това означава, че в този случай винаги е действал принципът на преразпределение на действителните гласове, подадени за онези партии и коалиции, които не са преминали бариерата", обясни председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Тя уточни, че няма прокурорско постановление, а писмо, което наблюдаващият прокурор е изпратил до министъра на финансите. „В момента Министерството на финансите пише своето становище по това писмо. По никакъв начин това писмо на прокурора няма как да бъде обжалване. Ако има данни за извършени престъпления – това те го прехвърлят на Касационната прокуратура. Законът от 2001 г. досега е прилаган по един и същи начин. Не случайно коалициите, които получават субсидия и са задължени да представят на финансовия министър всяка година своето коалиционно споразумение за това по какъв начин той да им преведе средствата са го изчислявали по същия начин", обясни тя.

Стоянова обяви, че субсидия е изплащана и за бюлетини с отбелязано поле „Не подкрепям никого”. "Но не това е проблемът. Разликата не е в "Не подкрепям никого"", заяви категорично тя. 

По думите й от ГЕРБ са подготвили промяна, която е минала на обсъждане през бюджетната и правната комисия. Според промяната сумите ще бъдат преизчислени и ще бъдат прихванати от следващите траншове към партиите.

„Това са два различни момента. Едното е това, че има техническа грешка и квадратчето „не подкрепям никого” не е извадено от общите действителни гласове и второто е дали трябва всички действителни гласове да се преразпределят към партиите и коалициите, които са преминали бариерата”, каза още тя.

Какъв трябва да бъде размерът на партийната субсидия?

ВАП: 5 партии са получили по-големи от законовите субсидии за 2018 г.

Проблемът с партийните субсидии е в министъра на финансите и неговото ведомство, беше категоричен Филип Попов от БСП.

"Този проблем се появи след приемането на новия закон от 2016 г. всички политически партии разчитат на министъра на финансите, защото ние сме създали Закон за бюджета, където ясно е казано, че субсидията е 11 лева.  Не е наша работа да следим размера на субсидията. Искаме му оставката, защото и след разследването на прокуратурата, ясно е казано  финансовият министър да изпълни по-голям контрол във връзка с предоставянето на субсидиите. Това означава, че той не е изпълнил своя ангажимент и не е извършил достатъчен контрол във връзка с разпределението на субсидиите", каза той. 

Попов обясни, че според сегасъществуващия закон общата сума, предвидена в бюджета, трябва да се преразпредели пропорционално на получените действителни гласове от  всяка партия или коалиция. „Не е толкова трудно да се изчисли колко е получила ГЕРБ, колко е получила БСП и другите партии”, добави Филип Попов.

Целия разговор вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.