Коментират Александър Сиди и Симеон Василев

„София прайд” ще се проведе на 8 юни. Въпреки че се провежда за 12 поредна година, парадът продължава да разделя мненията за това дали трябва да го има и какви са целите му. 

"„София прайд” е политическа акция. Това са политическите искания на едни хора на улицата. Когато едно малцинство излезе на улицата и поиска някаква промяна, очевидно има някакъв проблем с цялата демокрация. Когато имаш политически искания, мястото ти не е на улицата, а в Народното събрание", заяви Александър Сиди от ВМРО в ефира на "Здравей, България". 

"Аз като заместник-председател на Комисията за взаимодействие с неправителствени организации и жалби на гражданите не съм получил нито един сигнал от тези хора, че има някакъв проблем, който трябва да бъде решен. Ако имаме някакъв проблем, той не трябва да е демонстриран на улицата, а трябва да бъде поставен там, където му е мястото в една парламентарна република", каза още Сиди.

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ОМРАЗА: Пребиха жена гей в центъра на София (ВИДЕО)

Симеон Василев от Фондация „GLAS” потвърди, че парадът е с политически искания и поясни: "Демократичното общество е това, което дава права на всички български граждани, а не само на мнозинството. „Прайд” е шествие за мирни права  и то има политически послания и те са за защита от дискриминация в Наказателния кодекс, за право на свиждане на болен партньор, за право на кредит, които могат да изтеглят заедно. Права, които са недостъпни за нас като български граждани, просто защото обичаме човек от същия пол".

Тази година парадът е с рекордна подкрепа, обяви Василев. „Тази година той е на 8 юни с рекордна подкрепа от страна на бизнеса. Това са международни компании, които са инвестирали милиони левове в България и са открили много работни места. Тези имена застават открито зад „София прайд””, обясни Василев.

По думите в България над 300 права са недостъпни за хомосексуалистите. "България е една от 5-те страни в ЕС, която не предоставя никаква защита на еднополовите партньорства", добави Василев.

Целия разговор вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.