Има арестуван по случая

Прокуратурата разследва тежък инцидент. Мъж е бил нападнат и убит от няколко домашни кучета.

Това се е случило в гориста местност край софийското село Владо Тричков в четвъртък. Жертвата е на 39 години.

Домашно куче отхапа устната на жена (ВИДЕО)

41-годишният собственик на петте кучета е задържан за 24 часа. Предстои да му бъде повдигнато обвинение за това, че не е полагал достатъчно грижи за питомците си. Преди години са му съставяни протоколи, именно заради липсата на адекватно отглеждане на кучетата, съобщиха от ОДМВР-София. Къщата, в която те живеели, е вилата на стопанина.

Животните са настанени във ветеринарна клиника. Полицията снема отливки на захапките им, за да се докаже връзката със смъртта на мъжа.

„Разследването за тoва деяние започна под надзора на Окръжна прокуратура – София, тъй като има настъпила смърт. Но след извършена аутопсия днес се установи, че лицето е починало от кръвозагуба и е наядено от кучета“, заяви на брифинг софийският окръжен прокурор Наталия Николова. Тя обясни, че към настоящия момент са извършени два огледа на месторпоизшествието. „На кучетата е назначена дентална експертиза. Предстои предяваване на обвинение, че не са положени достатъчно грижи за кучета, в резултат на което са причинили смъртта на 39-годишен мъж. Обвинението ще бъде повдигнато до довечера и обвиненият ще бъде задържан за 72 часа“, обясни прокурорът.

Рано сутринта в четвъртък 39-годишният Димитър излязъл на разходка. Тялото му е намерено към 16:00 ч. от възрастна жена, която е подала сигнал в полицията.

ОПАСНИ КУЧЕТА: Какви мерки трябва да се предприемат срещу безотговорните стопани?

На метри от мястото се намира къщата, в която са отглеждани кучетата. Те са от породата "Кане корсо". Къщата няма ограда. Местните разказват, че на собственика многократно са били правени предписания да построи такава, но той така и не го направил. А въпросните животни и друг път били нападали, но не хора, а друго куче.

Баба Веска е последният човек, видял жив 39-годишния Димитър. Часове по-късно пак тя открила обезобразеното му тяло. „Вчера тук събирах шишарки на пътя. Изведнъж гледам нещо червено, викам някое еленче сигурно е изядено от кучетата. После нагоре намериха всичко – къде е станало, къде са го подгонили кучетата… Установи, че кучета са го хапали и са го накъсали на парчета”, казва Веселка Соколова.

„Това, което видях е достойно е за филм на ужасите”, каза Райчо Спасов, поемно лице.

Хората в селото  са в шок от смъртта на Димитър, но твърдят, че не са изненадани от нападението. 

„Беше въпрос на време вероятно да се случи най-лошото. За нас беше проблем, че този човек е неоткривам. Той се укриваше, идваше тайно да ги храни, не укрепи огради, не укрепи помещения, за да са на сигурно място тези животни. Не пожела да ги регистрира, категорично отказа”, коментира Иван Николов, кмет на Владо Тричков.

Кучетата са нападали и друг път, но не хора.  „Доколкото аз знам, тези същите кучета зимата разкъсаха едно куче”, каза още той.

Съседи на собственика на животните са подавали сигнали до полицията още преди три години.  „Има такъв сигнал от 2016 година, който е работен в Районно управление – Своге като са му съставени протоколи да се грижи за животните и същевременно да направи така, че същите да не напускат двора”, заяви  директорът на ОДМВР – София Николай Спасов.

Убитият Димитър е живеел на квартира в селото. Любо Тодоров е бил негов хазяин. „Да, имах конфликт с него преди време. Моето куче беше нападнато и му бяха разкъсали крака. Тогава му се обадих и му казах,че има дупка от където излизат неговите кучета. Той каза, че ще дойде да я отстрани, идва на другия ден, но нищо не е отстранил до ден днешен”, каза Любо Тодоров, хазяйн на починалия.

В момента кучетата са в приют. Полицията снема отливки на захапките им, за да се докаже връзката със смъртта на мъжа. А собственикът им е в ареста и предстои да му се повдигне обвинение.

Подобни случаи зачестяват. В четвъртък домашно куче нападна и нахапа жестоко случайно преминаваща жена, като отхапа част от устната на жената.

Какво знаем за кучетата, нападнали човека в село Владо Тричков?

Те са от породата "Кане Корсо", известно още като кучето на мафията- заради особения им нрав. Мъжките достигат височина до около 70 сантиметра, а женските - до около 60. Теглото им варира между 40 и 50 килограма.

Породата е създадена преди всичко за охрана, а впоследствие и за домашен любимец. Според специалисти всички кучета, независимо от породата, могат да бъдат опасни, ако не се възпитават правилно.

„И пуделът може да е опасен, и чихуахуато може да е опасно. Трябва кучето да е под контрол. Ето, моите кучета стоят там и ме чакат и няма да станат, докато не си приключим интервюто”, казва Александър Георгиев - специалист по обучение и рехабилитация на кучета.

„Единственият начин кучето да може да живее в нашия свят е да бъде възпитавано, още повече, че, когато кучетата са в група, в глутница, поведението им става съвсем различно - стават много по-уверени, много по-силни и тогава проблемът е много сериозен”, посочва още той.

Репортери: Ивелина Драгнева; Живко Константинов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.