Преговорите между САЩ и Мексико започнаха в началото на седмицата

Президентът Доналд Тръмп изрази известен оптимизъм за възможността да се постигне споразумение с Мексико за спиране на влизането на незаконни имигранти в САЩ, но потвърди, че ако няма пробив, от понеделник ще влязат в сила наказателни мита. Това съобщи БТА.

"Ако успеем да сключим споразумението с Мексико, а има добър шанс това да стане, те ще започнат незабавно да купуват много селскостопански продукти", написа в Туитър президентът на САЩ.

Мексико блокира нов керван с мигранти от Централна Америка

"Ако не постигнем споразумение, Мексико от понеделник ще започне да плаща митата от 5 процента", заплаши Тръмп в самолета на връщане от Европа, където той присъства на церемонии по отбелязването на годишнината от десанта в Нормандия от 1944 г.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс по-рано каза, че преговорите с Мексико бележат напредък, но на този етап се запазва влизането в сила на новите мита за южната съседка от понеделник.

Преговорите между двете страни, които започнаха от началото на седмицата, се възобновиха днес в Държавния департамент във Вашингтон, където мексиканският външен министър Марсело Ебрард се среща с представители на дипломацията на САЩ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.