Коментират водещите на "Плюс-Минус" Кузман Илиев и Владимир Сиркаров

„Много от страните в Европа изпитват затруднения с държавните дефицити. Европейската комисия започва първите стъпки за наказателна процедура към Италия, въпреки че финансовият министър заяви, че италианците ще съумеят да спазят изискванията за прекомерен дефицит. Положението на Италия е доста интересно”. Това заяви в рубриката „Коментар(НО)” водещият на предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Владимир Сиркаров.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ИСТОРИЯТА: Брюксел отхвърли бюджета на Италия

„Всички тези галимации и неразбории се случват в контекста на много силната победа на Матео Салвини на евроизборите. Сега той гледа в хоризонта на това, че ще управлява Италия”, посочи колегата му Кузман Илиев.

„Той призова Европейската комисия да намали ограниченията, поне в частта, в която той се интересува – намаляване на данъците, което означава намаляване на постъпленията. Това е много добър политически подход, който може да доведе до стимул на икономиката”, каза още Илиев.

БЮДЖЕТЪТ НА ИТАЛИЯ: Рим и Брюксел се споразумяха

Според него обаче, не става много ясно какво се случва с разходите. „Вероятно няма да се случи нищо друго освен тяхното увеличаване, което означава, че правителството ще харчи повече, отколкото взима като данъци, т.е. дефицит, който се натрупва. Той става дълг, а този дълг в Италия е много голям – два пъти колкото изискванията на ЕС”, посочи още Кузман Илиев.

„Както знаем, безплатен обяд няма. Тези дългове ще се платят или от нас, или от нашите деца, или от нашите внуци, като социалната цена ще е доста по-висока", коментира Владимир Сиркаров.

Вижте целия коментар на водещите във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.