Открити са още четири тела

Телата на още четирима души бяха извадени от потъналото в Дунава в Будапеща туристическо корабче. Тази сутрин в унгарската столица започна мащабна операция за изваждане на плавателния съд от реката.

СНИМКИ ОТ ИЗВАЖДАНЕТО ВИЖТЕ ТУК.

Туристическо корабче потъна пред парламента в Будапеща, има загинали

Четирите тела, открити днес все още не са формално идентифицирани, но се смята, че са на капитана и на трима южнокорейски туристи, сред които и 6-годишно момиченце. С помощта на плаващия кран, корабът "Русалка" беше издигнат, а водолазите успяха да влязат в него.

Български спасители поканени да се включат в издирването на потъналите туристи в Будапеща

„За пълна безопасност започна изпомпване на водата от вътрешността на кораба. Така той няма да загуби баланса си, защото ако има вода, може да се обърне, докато го вдигат”, каза Золтан Пап, водолаз.

Кабината и палубата на кораба бяха издигнати над водата, а водолазите влязоха вътре, за да издирват телата на осемте души, които все още се водят за изчезнали.

 „Имаше дни, в които видимостта беше 50 сантиметра, но в други - само 10 сантиметра. Все едно бяхме в силен снеговалеж или гъста мъгла. Запалиха силна светлина, но нищо не се виждаше, толкова беше буйна водата”, добави Пап.

Операцията не се размина и без инцидент. Член на спасителния екип падна в реката и се наложи да бъде спасяван от колегите си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.