Градът е без водоподаване и обяви бедствие

Комисията за енергийно и водно регулиране започна проверка на ВиК-Стрелча, предаде БГНЕС. Причината е спряното водоподаване в града.

Продължава бедственото положение в Стрелча

„Във връзка с публикувани информации в национални медии за преустановено водоснабдяване за потребители от гр. Стрелча, КЕВР започна проверка за изясняване на обстоятелствата по случая“, се казва в съобщението на регулатора.

На дружеството е даден 3-дневен срок, за да представят становище по случая. ВиК операторът трябва да изготви писмен доклад за населените места и броя на жителите, засегнати от нарушеното водоснабдяване, за експлоатационното състояние на поддържаните ВиК активи, компрометираните водоизточници, както и за броя и резултатите от взетите проби за качество на питейната вода от момента на възникване на проблема, както и за причините, довели до рязко влошаване на качеството на предоставяната водоснабдителна услуга.

Кметът на Стрелча Стойно Чачов също е информиран за проверката. 

Градът обяви бедствено положение. Частично са разрушени подпорните стени на единствения водопровод захранващ града и пречиствателната станция.

„Една тръба ФИ 200 като размер, етернитова, канцерогенна и опасна за здравето на хората. Не е подменяна дори и метър от нея в рамките на 72 години“, заяви кметът на общината Стойно Чачов, цитиран от агенцията.

На места тръбите са разрушени, а на други са запушени с тиня и кал. Това е причината за цялостното спиране на водата в Стрелча, допълва кметът. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.