Те са във връзка с изтичащия мандат на един от членовете на медийния регулатор

Парламентът одобри процедурните правила за избор на член на СЕМ. Единодушно, с 89 гласа "за" и без разисквания, депутатите подкрепиха проекторешението на Комисията по културата и медиите, с което се определят правилата, условията и реда за предлагане на кандидати от квотата на Народното събрание, представянето и публичното оповестяване на документите и процедурата за избор, предаде БТА.

Шестима са кандидатите за генерален директор на БНР

Изготвянето и приемането на правилата е в изпълнение на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията и във връзка с изтичащия мандат на един от членовете на СЕМ от квотата на Народното събрание - Иво Атанасов.

Процедурата предвижда Комисията по култура и медии да изслуша кандидатите на свое открито заседание, което се предава онлайн на сайта на парламента. Сред изискванията за кандидатите е да имат опит в областта на електронните медии, електронни съобщения, журналистика, икономика или право.

София Владимирова отново е избрана за председател на СЕМ

Народният представител от ПГ на "БСП за България" Иван Ченчев заяви преди гласуването, че няма нищо притеснително. "Правилата са добри", увери той и изрази надежда Народното събрание да направи мъдър избор и да избере най-способния, а не най-удобния кандидат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.