Варшава настоява за тази мярка като средство за възпиране на евентуална руска агресия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че обмисля да прехвърли 2000 американски войници от Германия в Полша - мярка, за която Варшава настоява като средство за възпиране на евентуална руска агресия, предаде БТА.

"Ние говорим за това", каза Тръмп пред репортери в Овалния кабинет, след като се срещна с гостуващия полски президент Анджей Дуда. По думите на Тръмп САЩ разполагат с над 50 000 войници в Германия, които са там "от много, много отдавна", така че 2 000 от тях може да бъдат пратени в Полша. Той добави, че полската страна ще похарчи много пари за изграждането на казарми за тези войници и изрази надежда, че Русия "ще се отнася с уважение към Полша". 

Застанал до полския президент Анджей Дуда в Овалния кабинет, Тръмп уточни че още няма решение по въпроса и добави: "Не сме финализирали нищо". 

"За съжаление те са страдали прекалено често", каза Тръмп по адрес на поляците. "Те са в средата на всичко. Когато се случват лоши неща, сякаш Полша е първата", отбеляза Доналд Тръмп. Той каза, че някой ден ще посети Полша, но датите още не са определени. 
 

Варшава от месеци настоява пред Вашингтон да засили военното си присъствие на полска територия. Правителството на Полша се надява САЩ да имат своя постоянна база в страната, която да се нарича "Форт Тръмп". 

В присъствието на Дуда президентът на САЩ припомни, че Полша възнамерява да купи над 30 американски изтребителя F-35. По повод тези намерения Белият дом съобщи, че днес следобед два такива самолета ще прелетят над Вашингтон. "Те ще направят малко шоу за нас и ние правим това, защото Полша е поръчала 32 или 35 съвсем нови F-35 от най-високо ниво", обясни Тръмп, цитиран от Ройтерс и АП. 

Президентът на САЩ подчерта, че "не е загрижен" по повод твърденията, че демокрацията в Полша е в отстъпление, допълни ДПА. "Те [поляците] знаят, че ако отстъпват [от демокрацията] , няма да се справят така добре", каза той по повод големия икономически растеж на Полша. Анджей Дуда репликира репортера, задал въпроса с думите: "Някой ви е излъгал. В Полша няма проблем с демокрацията".

Пред репортерите Доналд Тръмп обяви, че обмисля да наложи санкции, свързани с проекта за газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия и предупреди Берлин, че може да стане "заложник" на Москва. "Ние защищаваме Германия от Русия, а Русия получава милиарди и милиарди долари от Германия", каза Тръмп и повтори критиките си към Берлин, че харчи за отбрана под договореното в НАТО ниво от 2 на сто от своя БВП. Той призна, че все пак решението за "Северен поток 2" принадлежи по право на Германия. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.