В помещенията се извършват изземвания

Европол, съвместно с българските власти, в акция срещу кабелното пиратство. Извършват се обиски в офисите на няколко кабелни оператори. 

СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Разследването е срещу укриването на абонати и нелегално разпространение на видеосъдържание.

ГДБОП и Жандармерия проверяват офисите на „Кабел САТ–Запад”в Благоевград, съобщава БГНЕС. В помещенията се извършват претърсвания и изземвания. Същата акация се проведе около час по-рано и в офисите на фирмата на оператора в Кюстендил.

По информация на NOVA операцията протича съвместно с 4 окръжни прокуратури - в Бургас, Благоевград, Петрич и Кърджали.

С ПРОМЕНИ В ЗАКОН: Държавата в битка с "кабелните пирати"

В Бургас Жандармерия влезе в офиса на медийна група RN в 10:30 ч. Най-вероятно се проверява броят на абонатите и излъчваните телевизионни програми. В телефонен разговор собственикът на медийната група Георги Стоянов каза, че акцията има за цел да унищожи малките кабелни оператори. 

 През 2018-та година в Района прокуратура – Бургас са постъпили множество сигнали от физически лица и от представители на търговски дружества за това, че през мобилно приложение на две дружества на кабелна телевизия са били излъчвани множество чужди обекти на авторски и сродни права, множество телевизионни програми, без необходимото по закон съгласие на правопритежателя на това право, в случая - две национални телевизии. Това съобщи пред журналисти Йовита Григорова, зам. административен ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас, предаде „Фокус“.

„Извършени са били множество проверовъчни действия от наблюдаващите прокурори при съдействието на сектор „Киберсигурност“ при ГДБОП – София и в края на месец септември 2018-та година при Районна прокуратура-Бургас е образувано досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер по смисъла на чл. 172А ал.1 от НК, това е престъпление против интелектуалната собственост“, каза още Григорова и добави, че предвид продължаваната престъпна дейност и след надлежно разрешение на Районна прокуратура – Бургас, е престъпено към действие за незабавно преустановяване на тази престъпна дейност и са извършени действия по претърсвания и изземвания в централен офис и абонатни станции за изземване на предмети, писмени документи и компютърни конфигурации, които имат значение за делото. „Тези действия за извършени под наблюдението на прокурор от Районна прокуратура – Бургас, също така в присъствието на служители от „Киберсигурност“ при ГДБОП, при логистичната подкрепа на Европол, НАП и Комисията за регулиране на съобщенията“, заяви Григорова. Според нея случаят касае драстично нарушение на авторските и сродните права от две национални телевизии. „Налице са доказателства за причинени значителни финансови щети в размер на няколко милиона лева“, добави Йовита Григорова. По думите й предстои назначаването на сложни експертизи, които ще установят конкретния размер на причинените щети. „В такъв случай е възможно да се престъпи към една по-тежка квалификация на извършеното престъпление по ал. 3 , която предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 3 години и глоба. По случая е уведомена Върховната касационна прокуратура и утре към 11.00 часа за медии ще бъдат дадени подробности по случая“, посочи Григорова и заяви, че ако бъдат разкрити доказателства за по-тежки престъпления, като например данъчни и други, предстои разследване по случая. 

Междувременно от АБРО изпратиха позиция по казуса до NOVA:

"Асоциацията на българските радио-и телевизионни оператори - АБРО подкрепя действия, насочени срещу кабелното пиратство, което формира около 30% сив сектор при кабелното разпространение. Пиратството на програми ощетява цялата авторскоправна индустрия. Качественото съдържание в програмите на телевизионните оператори зависи от размера на получаваните от тях приходи, включително от разпространение на програмите. Самите кабелни и DTH оператори, които оперират „на светло“ са засегнати от нелоялната конкуренция от сивия сектор на кабелното разпространение. Сивият сектор намалява и приходите на държавата. Комисията за защита на конкуренцията извърши секторен анализ на медийните пазари през 2018 г. и препоръча „провеждането на политики за изчистване на „сивия сектор“.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.