"За" или "против" АЕЦ "Белене" - енергийните експерти Еленко Божков и Трайчо Трайков

Темата за АЕЦ "Белене" периодично става изключително актуална. Изказването на президента Румен Радев преди срещата му с руския държавен глава, че проектът е неизбежен отново предизвика сериозен обществен интерес. Дали това е така? Отговорът - от енергийните експерти Еленко Божков и Трайчо Трайков в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините". 

Крие ли рискове строежът на АЕЦ "Белене"?

„За мене проектът за АЕЦ „Белене” е неизбежен. Като ще добавя, че правителството всячески се стреми да го избегне, забавяйки по всякакъв начин процедурите по избор на стратегически инвеститор, по нотифициране на проекта и по лицензирането му", коментира Божков. Той е на мнение, че "Росатом" би могъл да се окаже най-сериозният инвеститор за електроцентралата.

„Проектът не е неизбежен. Той е възможен само при две условия. Или българският потребител да бъде задължен да плаща 4 пъти по-скъпа електроенергия, или държавата да го компенсира от партите на данъкоплатците, за да може цената да е пазарна”. Такова мнение пък изказа бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Неизбежен ли е АЕЦ „Белене”?

Според него няма да има инвеститор, който да подкрепи трите параметъра, които държавата определя.„Не може да се обвърже увеличаването на цената на електроенергията със строежа на бъдещата електроцентрала. До 2040 година не се предвижда необходимост от нова базова мощност”, обясни Трайков.

Кой иска да строи АЕЦ "Белене" - ясно до три месеца

Целия разговор вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.