Депутатите приеха промените в Закона за политическите партии

Депутатите приеха промените в Закона за политическите партии, с които партиите се задължават да върнат надвзетите субсидии. Текстовете бяха приети на второ четене в пленарната зала. 

С промените надвзетите субсидии за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на този закон се преизчисляват, като намалението е за сметка на следващите траншове от държавния бюджет. Общата сума, която партиите трябва да върнат, е 14,6 млн. лв. При така предложената законова уредба общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 млн. лева. 

Без спорове и никакъв дебат в пленарната зала - депутатите решиха - връщат надвзетите от държавната хазна пари. В залата думата взеха единствено от левицата.

„Това да не бъде като наказание за тези партии да им се намалява субсидията. Тези партии, които така или иначе вече са получили веднъж субсидия над 11 лв., след това те ако не върнат тази субсидия, не се знае дали те имат тази възможност, особено тези, които не са в парламента”, коментира Филип Попов от БСП.

В кулоарите въпросът с партийните субсидии в повече, някои коментираха като повод за нови проверки и изчисления.

„Би трябвало да се направи проверка. Министерството на финансите трябва да  даде малко по-точен отговор какво и как е изчислявано през годините. В момента ние също очакваме да се запознаем с техните сметки. И ние ще смятаме” , каза председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Това беше логично решение и очакване на цялото общество. Решението е взето, законът е гласуван. Няма да има щета за бюджета по никакъв начин от тази техническа грешка”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Другото означава, че се очаква от политиците да бъдат престъпници, злодеи, измамници и прочее. Аз не искам да бъда поставен в тази компания. Аз лично бях сигурен, че ще се подкрепи”, коментира Валери Симеонов от НФСБ.

Партиите трябва доброволно да върнат субсидиите. Ако не го направят, от втория транш за 2019 ще получат 70% от субсидията, а през следващите траншове - по 50%. А След 31 декември 2020 година започва да тече лихва.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.