Темата коментира депутатът от ДПС Рамадан Аталай

„Въпросът за субсидиите наистина е популизъм. Грешката на политическата класа е, че не намерихме време да обясним на обществото за какво се получават тези пари и как и по какъв начин се изразходват. Разходите, които са необходими, за да се поддържа една политическа формация, трябва да са открити и да са на масата”. Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

ОКОНЧАТЕЛНО: Партиите ще трябва да върнат надвзетите субсидии

„Ако ще съборим тази институция по този начин, както е в момента, то като отговорни политици трябва да представим пред обществото и да кажем как и по какъв начин ще съществуват политическите формации”, посочи още той.

По думите му между първо и второ четене ДПС ще представи своите предложения. „Има различни системи – американска, немска, датска. Ние предлагаме нула лева субсидия и преминаване към дарения, но от ясни финансови и икономически структури”, каза още Аталай.

„Ние трябва да излезем и да обясним на хората какво правим”, категоричен беше той.

Намаляването на ДДС на лекарствата може отвори дупка в бюджета на НЗОК

„ОТ ДПС се опитваме да изкараме цялата политическа класа от популизма и да започнем да обсъждаме реални политики. Една такава е политика е сферата на ДДС. Всички политически формации трябва да седнем на кръглата маса и да обсъдим как да преминем към друга форма на събиране на данъци”, коментира Аталай.

"Трудно ДПС може да бъде обвинена в популизъм. Дошло е времето всички политици да седнем и да разговаряме по темата. Един диференциран подход в сферата на храните няма да доведе до такова сътресение, което да учуди финансовия министър и той да не знае как да реагира”, каза още Аталай.

Трябва ли да се намали ДДС за някои продукти у нас?

По думите му проблемът при хлебопроизводителите е голям, но трябва да се започне отнякъде. „Вчера срещата с хлебопроизводителите беше близо 2 часа. Назрява общата идея за намаляване на ДДС-то в цялата хранителна верига. Време е да облекчим онази част от обществото, която вече изнемогва”, посочи той.

„ДПС трудно може да бъде обвинено в популизъм. За детските градини важи същото, ако наистина искаме да има реално и качествено образование, както и да дадем равен старт на всички деца. Ние сме конструктивна опозиция и съм убеден, че министърът на финансите ще се радва да обсъдим тези теми", категоричен беше Аталай.

Още по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.