49-ят конгрес на социалистите завърши без очакваните драматични решения

Корнелия Нинова остава начело на БСП. Така 49-ят конгрес на социалистите завърши без очакваните драматични решения.

Нинова обяви, че оттегля оставката си, за да попречи на външни икономически лобита да завладеят столетницата. Обвини директно партийната опозиция в опит за разкол и продажба на интересите на БСП.

СНИМКИ ОТ КОНГРЕСА ВИЖТЕ ТУК

Политически и икономически лобита се опитват да овладеят БСП, обяви Нинова. Оттегли оставката си, но заяви, че съзнава, че е причина за създадения хаос и затова сама ще го оправя.

Политическият й ход не беше изненада за някои от съпартийците й, които още миналата неделя, на последния пленум на партията, заявиха, че очакват „подобен сценарий”.

„Днес трябваше да внеса официално уставно, писмено, юридически, желание за предсрочно прекратяване на правомощията си. Скъпи, другари и другарки, не го правя”, обяви Нинова.

Лидерът на червените се обърна към партийната опозиция, която, по думите й, се събирала по ресторанти и офиси, за да крои планове за разпределяне на наследството в партията.

„Да ви кажа, още не съм умряла и наследството не е открито. Чакайте, не бързайте”, заяви Нинова.

Депутат от БСП: Нинова трябва да оттегли оставката си на Конгреса

Така, на практика, Нинова попари очакванията на партийната опозиция за оставката й. А ходът й за някои, беше предизвестен.

„Вижте, важното е да се състои това, което упорито се избягва - сериозен и истински анализ затова защо два последователни избора ги губим в крайна сметка”, заяви Сергей Станишев.

„От две седмици сме без председател”, коментира Красимир Янков.

Веднага след началото на Конгреса в залата заваляха призиви от областни структури Нинова да оттегли оставката си.

„Георги Гергов ми поиска моята оставка. Отвори се стара рана. От личните огорчение, от амбиции за властта в БСП”, заяви Нинова. А за две седмици видяла ясно натиск за овладяване на партията отвън.

„Различни политически и икономически лобита задвижиха интересите си за овладяване на БСП и поставяне начело на друг председател. На тези бизнесмени, които отвън се опитват да се бъркат в партийните ни работи, искам да кажа: Наиграхте се в последната една седмица! Затворете си портфейлите!", каза Нинова.

В същото време в опозиционните редици на социалистите вербалните атаки продължиха.

„Нищо от Корнелия Нинова не може да ме изненада. Явно декларациите за последователност са несъстоятелни. Всички са наясно, че ръкоплясканията в залата не показват подкрепа на това, което направи Корнелия Нинова”, коментира Красимир Янков.

Предложението оставката на Нинова да отпадне от дневния ред, бе подкрепено от 535 социалисти, 27 гласуваха "против", а 11 се въздържаха.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.