Стойността му ще е 18 млн. евро

Изграждаме нов суперкомпютър у нас. Той ще е част от мрежа с ултрамодерни машини и съоръжения на Европейския съюз, с които Старият континент ще може да се конкурира с най-напредналите в научната сфера – САЩ и Китай. С новия суперкомпютър, учените ще имат възможност да работят по-бързо и да обработват повече информация.

Снимка: БГНЕС

„На тази машина производителността й е колкото на 25 000 най-добри лаптопа”, обясни проф. Стоян Марков- ръководител на проекта.

Професор Марков е дългогодишен експерт в областта на научните технологии. Той е мозъкът на изграждането на супермашината у нас, като познава добре и функциите й.

„От наблюдението и обработката на космически снимки за Земята до преливане на язовири и откъде ще мине водата, за да се изчисти предварително. Проектиране на лекарства”, обясни проф. Стоян Марков.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Снимка: БГНЕС

Българският компютър ще бъде част от мрежа с 8 нови съоръжения, които трябва да изведат Европа в топ 3 на технологичните гиганти, а България номер 1 в Източна Европа.

„Този компютър, който ще бъде изграден в България е толкова мощен, колкото компютърът, който е в НАСА”, обясни Роберто Виола, ръководител на Генерална дирекция „Свързаност” към Европейската комисия.

Снимка: БГНЕС

„Сами чухте, че в Източна Европа няма такива машини. Не само на Балканите, а в цяла Източна Европа”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Изграждането на съоръжението ще струва 18 милиона лева, като 12 ще осигури България, останалите 6 ще се финансират от Европа.

„Правим една много решителна крачка напред. Затова България да е сред водещите страни в света, суперкомпютърът да бъде още една притегателна сила за инвестиции”, заяви еврокомисарят Мария Габриел.

 Новоизграденият суперкомпютър няма да е първият у нас. Вече 4-ри години на наша територия действа „Авитохол”.

„Върху него се изпълняват задачи от областта на метеорология, климатология, търсене на лекарства, изчислителна химия, изчислителна физика. Върху него ежедневно се произвежда прогноза за времето за София с изключително висока резолюция, която позволява да се направи прогноза за замърсяванията в град София”, заяви доц.Емануил Атанасов от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН.

Новият суперкомпютър трябва да бъде готов следващата година и така страната ни да има две модерни съоръжения.

Репортер: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.