Възможно е тя да възникне в резултат на размножаването на мънички водорасли

Учени от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ и университета на Луизиана прогнозираха, че в Мексиканския залив ще се появи една от най-големите безкислородни зони в историята, съобщи БТА.
Въпросната зона ще възникне в резултат на размножаването на мънички водорасли и ще доведе до гибелта на риби и други морски същества.

Разлив на нефт в Мексиканския залив

Причината за появата й ще е наличие на вода, съдържаща висока концентрация торове от селскостопанските ферми. Попадайки в ручеи и реки, излишъкът от хранителни вещества ще бъде пренесен в залива, където ще предизвика буен растеж на водораслите. Те ще загинат, ще паднат на морското дъно и ще започнат да се разлагат, поглъщайки кислород от морската вода. В резултат рибите ще се задушат или ще напуснат района, оставяйки рибарите без улов и средства за препитание. 
Площта на безкислородната зона може да достигне 20-22,5 хиляди кв.км, т.е. да е като тази на щата Ню Джърси.
Мъртвите зони или зоните на кислородния минимум се срещат на дълбочина 200-800 метра и обикновено възникват в резултат на затопляне на водата и увеличена концентрация на органични вещества. При това компютърни модели прогнозират продължаващо намаляване на кислорода в световния океан през този век и увеличаване на броя на растящите мъртви зони. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.