Мълнията е паднала в зелена градинка в столичния квартал „Люлин”

Мъж загина, след като беше ударен от мълния в София. Инцидентът стана снощи по време на гръмотевичната буря. Две деца, които играели наблизо, също пострадали леко. Те усетили електрическото напрежение през мобилните си телефони.

Мълния удари мъж в София

На сантиметри от квартална беседка удря мълния. В нея по същото време са жертвите - 47-годишен мъж и куче. В близост играят група деца.

„Удари ток и започна да излиза пушек и искри. Ние се уплашихме. Аз бях с телефона в ръце и усетих как започва да ме хваща ток по ръцете”, разказва едно от децата.

„Момчето до мен го удари ток. Удари го по крака. И от крака дойде в мен. Изплашихме се и побягнахме към входа, за да не пострадаме”, спомня си и другото пострадало момче.

8 минути след получения сигнал пристига спешен екип, показва от видеорегистратора на линейката. Въпреки усилията на лекарите, буквално пред вратите на Пирогов мъжът издъхва.

„За 8 минути стигнахме до мястото. Веднага започнахме реанимация на мъжа, който беше в много тежко състояние - в кома, без дишане, с много слаба сърдечна дейност”, обясни д-р Любомир Лефтеров, център за спешна медицинска помощ.

Мълнията е паднала в зелена градинка в столичния квартал „Люлин”, а мъжът е бил на разходка с кучето си.

Навън човек няма как да е защитен от мълниите, но се оказа, че и блоковете около зеленото пространство не разполагат с мълниезащита.

„Нито една от сградите няма мълниезащита - нито активна, нито пасивна. Явно този процес е оставен без контрол”, каза експертът по мълниезащита инж. Радослав Калчев.

Експерт по мълниезащита: Съседните сгради не ни пазят при гръмотевици

По закон при строежа на всяка сграда е необходимо изграждането на гръмоотводна система. Според експерта проблемите са в поддръжката, която обикновено липсва.

„През годините са правени ремонти по покривите. Системите за мълниезащита са разрушавани, рязани, изхвърляни”, обясни още експертът.

Наредбите на регионалното министерство задължават собствениците на сградите да правят периодичен оглед и профилактика на съоръженията. Общините пък могат да правят проверки дали защитата работи.

Ето и някои съвети как да реагирате при мълнии: 

Ако сте в гората - отдалечете се от най-високите дървета.

Ако сте в басейн, река или в морето - излезте веднага от водата.

Ако сте на велосипед или мотор - слезте от него.

Ако наблизо има далекопроводи - отдалечете се от тях.

Вкъщи - изключете електроуредите, които можете.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.