Коментарът на експертите по темата

Проектът за нови правила в практиката на денталната медицина ще предизвика проблеми на зъболекарите. За това алармираха специалисти. "Първо ни обезпокои краткият срок за широко обществено обсъждане от 6 до 10 юни. Това е сериозен документ, който да регламентира правилата за това как да лекуваме пациентите си. Притесни ни много това не как да лекуваме пациентите си, а кой има право да ги лекува", обясни в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" д-р Бранимир Кирилов, стоматолог. 

Какво се случва, когато не мием зъбите си?

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Шарков каза още, че правилата за добра медицинска практика се базират върху Закона за съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина, който влезе в сила 1 януари 2019 г. "Спазваме закона. Българският зъболекарски съюз трябва да изработи правилата до края на месеца, но ако не го направи, те отиват в агенция “Медицински надзор“ и тогава чиновници ще изработят правилата, които касаят денталността у нас", обясни д-р Шарков.

Д-р Кирилов обясни, че е притеснен за пациентите, тъй като правилата забраняват на хора без определена специалност да извършват определено лечение. Според д-р Шарков промените на документа не са окончателни и предстои да бъде обсъден и приет на Конгреса на Българския зъболекарски съюз. "Не бих забранил на над 9 000 колеги рестрикции, с които да упражняват своята практика", добави той.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.