Това съобщиха външните министри на страните членки

Държавите членки на ЕС ще се върнат през октомври 2019 г. на отварянето на преговорите със Северна Македония и Албания. Това заявиха външните им министри днес следобед в Люксембург, цитирани от БГНЕС.

Тази версия отбелязва незначителни промени, като отдаване почит на Преспанския договор, за което настояваха поддръжниците на Северна Македония в Съвета и е елемент, който внася малка разлика в сравнение със заключението за Албания.

Хан: ЕС да започне преговори със Северна Македония в най-кратък срок

Страните членки обаче не успяха да се споразумеят за дата за започване на преговорите и отново обещават да разгледат този въпрос не по-късно от октомври тази година. „Потвърждавайки заключенията от 26 юни 2018 г., Съветът силно приветства безпрецедентния исторически Договор от Преспа и взема предвид препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония въз основа на положителната оценка и постигнатия напредък в изпълнението на условията, определени от Съвета. Като се има предвид ограниченото време и важността на въпроса, Съветът ще се върне към него, за да постигне ясно и крайно решение възможно най-скоро, не по-късно от октомври 2019 г.“, се казва в последната версия на заключението за Северна Македония.

България и Македония се разбраха за античността

С изключение на Договора от Преспа, заключението за Албания е точно същото. Най-силно се застъпиха за започване на преговори с двете страни без забавяне източноевропейските страни, но съпротивата от Франция, Германия и други западни страни остава твърде голяма. Предложенията на страните, които бяха с наклон към Северна Македония, не бяха запазени - нито споменаването на преговорна рамка, нито първата междуправителствена конференция, което би било ясен сигнал за европейския ангажимент за разширяване и поне еднакво силно послание за миналогодишните заключения, в които се споменава междуправителствената конференция и подготвителен скрининг.

Дипломатическите източници на МИА твърдят, че това заключение е най-добрият възможен компромис предвид дълбоките разногласия между страните около разширяването на Съюза, но че тази формулировка "не носи автоматизъм" за есенното решение. 

Прилага ли се ефективно договорът за приятелство между България и Северна Македония?

Информация за реклами в Twitter и поверителностНона Пепа, както беше известна Джузепина, е родена на 20 март 1903 г. Според Групата за геронтоложки изследвания тя е на второ място по дълголетие в света след японката Кане Танака, която е също на 116 години.
 
Втора по възраст в Европа беше французойката Люсил Рандон - на 115 години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.