От там направиха изявление

Съветът на ЕС призова Турция да зачита правата на Кипър във връзка със сондажите на Анкара за енергийни запаси край бреговете на острова и възложи на Европейската комисия и други органи незабавно да представят варианти за отговор. Това съобщи БГНЕС.

"Съветът изразява сериозна загриженост относно настоящите незаконни сондажни операции на Турция в Източното Средиземноморие и изразява съжаление, че Турция все още не е отговорила на многократните призиви на Европейския съюз за прекратяване на подобни дейности", се казва в негово изявление.

Гърция ще поиска ЕС да наложи санкции на Турция

Според Съвета, отношенията между Анкара и блока могат да бъдат помрачени от турските "незаконни действия" в региона. "Съветът призовава Турция да прояви сдържаност, да зачита суверенните права на Кипър, като се въздържа от подобни действия. ЕС ще следи отблизо развитието на ситуацията и е готов да реагира адекватно и отговорно, в пълна солидарност с Кипър. Съветът приканва Комисията и Европейската служба за външнополитическа дейност незабавно да представят варианти за адекватни мерки“, заявиха още от Съвета на ЕС.

По-рано във вторник турският заместник-министър на външните работи Фарук Каймакчи атакува Европейския съюз, заявявайки, че блокът няма власт да определя границите в Средиземно море. Той добави, че Анкара се надява, че енергията ще стане сфера на сътрудничество, но не и на "напрежение или конфликт".

Преди това турското министерство на енергетиката и природните ресурси заяви, че Анкара смята международните призиви за спиране на сондажите в изключителната икономическа зона на Кипър като неприемливи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.