Остава тежко състоянието на американския войник, който също пострада при масовия скок

Две са възможните причини за смъртта на канадския парашутист на военното учение край Чешнегиров. Това твърдят военни експерти. Остава тежко състоянието на американския войник, който също пострада при масовия скок.  Въпреки трагичния инцидент международното учение продължава и днес.

Загиналият канадски парашутист е изпълнявал статичен скок на височина 300 метра от земята, разкри председателят на Съюза на българските парашутисти Сирмо Сирмов.

„Задачата е била да се изпълни скок от пределно ниска височина. В тъмната част на денонощието и да се изненада противникът, да се овладее ключова позиция и да се задържи до подхода на основните сили”, коментира о.р. полк. Сирмо Сирмов.

Канадски военен загина при учение на САЩ край Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според бившия командир на силите за специални операции, участвал в множество международни учения, включително и на НАТО, две са причините за трагичния инцидент. „На първо място техническа неизправност на парашута, т.е. в повечето от натовските държави парашутите са скатават от  парашутисти-скатавачи. Възможно е да е допусната някаква грешка при скатаването на парашута. На следващо място възможно е да е имало пълен или частичен отказ на разтваряне на парашута и той да реагира”, каза още Сирмов.

Според него канадският парашутист е нямал време да реагира заради ниската височина и затова е не е могъл да разтвори резервния парашут. Останалите трима пострадали американски войници най-вероятно са се сблъскали в небето.

„Самолетите бяха два, два големи самолета. Първоначално, което можеше да се види в 1.30 през нощта, пуснаха контейнери. Бяха с големи парашути. След това започнаха да пускат парашутисти”, заяви кметът на село Чешнегирово Христо Атанасов.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Снощи около 22 часа над Чешнегирово отново е прелетял хеликоптер, но заради слабия дъжд той се е прибрал. В селото няма паника заради инцидента. „Нашите хора са свикнали на тези шумове, защото преди това учение тук редовно идват от авиобаза „Крумово” и изпълняват полети. Парашутната бригада и нашите парашутисти също изпълняват задачи тук”, каза още Атанасов.

Въпреки, че летището не функционира от 20-години, то се ползва за военен полигон. От Военната прокуратура, която разследва инцидента, отказват коментар.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.