Шефът на УФР заяви, че има намерение да изкара пълния си мандат

Американското Управление за федерален резерв /УФР/, остави без промяна водещите си лихви, но предупреди, че има готовност за действие, в случай че се очертае забавяне на икономиката, съобщава БТА.

Лихвите остават в диапазона 2,25 - 2,50 процента. Решението не беше взето единодушно. Президентът Доналд Тръмп упражнява натиск за намаляване на лихвите, отбелязва Франс прес.
Според прогнозите на УФР инфлацията ще се увеличи с 1,5 процента до края на годината в сравнение с година преди това. Това е по-малко в сравнение с прогнозата от 1,8 процента, направена през март. Прогнозите за инфлацията за догодина бяха намалени от 2 процента на 1,9 процента.

УФР запази прогнозите за ръста на БВП за 2019 г. на ниво 2,1 процента и увеличи прогнозите за 2020 г. от 1,9 процент на 2 процента.

Седем от 17-те представители на УФР, дефиниращи политиката му, казаха, че би било подходящо да се намалят лихвите с половин процентен пункт до края на годината, а осем от членовете, смятат за подходящо намаляване с четвърт пункт.

Допитване след тях пък показа, че близо половината очакват поне едно намаляване на лихвите до края на годината, а седем предвиждат две намалявания до края на годината. Има все по-нарастващи индикации, че американската икономика се забавя, отчасти заради търговските войни.

Следващото заседание на УФР е предвидено за 30 и 31 юли.На пресконференция след съобщението на УФР за лихвите шефът на управлението Джероум Пауъл каза, че има намерение да изкара пълния си четиригодишен мандат начело на централната банка. Тръмп намекна, че може да обмисли стъпки за смяната му от поста. Пауел каза, че аргументите в подкрепа на малко по-отстъпчива политика на УФР се увеличават. Той допълни, че търговската война и световният растеж са двата основни източника на безпокойство за УФР.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.