"Решението на ЕНП е да поддържаме Манфред Вебер", каза още Борисов

„Знам трите имена, които ще предложи Туск, от него, но е глупаво да се каже на този етап. Решението на ЕНП е да поддържаме Манфред Вебер. След това какво ще се случи е друга тема. Консултациите продължават, едва ли е се договорим тази вечер”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов относно предстоящото решение кой ще бъде следващият председател на Европейската комисия.

 

Държавните и правителствени лидери на страните от ЕС обсъждат днес в Брюксел кой ще заеме на най-висшите европейски постове. С най-голям интерес се очаква решението кой ще бъде следващият председател на Европейската комисия. Европейският съвет може да избере име от списъка на предварителните водещи кандидати, но има право да направи и друго предложение.

Кой ще заеме най-висшите европейски постове?

„Всяко изказване днес е грешно, неправилно, прибързано и бъбриво. Освен председател на ЕК, има позиция председател на ЕП, на Европейски съвет, ЕЦБ ще има също нов ръководител. Тези консултации в момента вървят по всички позиции, за да може накрая в този разнороден парламент, тези които се предложат да бъдат избрани”, коментира още той.

„Не мога да разбера защо продължават дискусии за партйните субсидии. Започва да ми се вижда нахално. Преди 2 години цялата кампания на Радев мина под мотото "1 лв на глас". Тогава управляващите, в наше лице, се биеха, че едва ли не ние сме виновни за това. Когато бях преди месец-два при „Шоуто на Слави” поех ангажимент да внеса предложението за намаляване на партийните субсидии пак и го направих”, каза още Борисов.

Кандидатурите за ръководните постове в ЕС няма да бъдат съгласувани в близките дни

„На който не му стигат парите, може по най-прозрачния начин да посочи, че еди-кой си дарява еди-какви си пари. 100% прозрачно. И тогава Нинова да спре да казва "Бизнесмените да затворят портфейлите си". Банкерите в БСП да спрат да викат граждани или делегати и да ги карат да си променят позициите. Сега мога да ги оставят отворени тези портфейли и да посочат – бизнесменът Х е внесъл Y пари”, заяви Борисов.

Относно твърденията, че е застрашена енергийната сигурност на страната, Борисов заяви: „Не е по никакъв застрашена, защото работят всички блокове. Водно-електрическите централи са пълни, АЕЦ работи на пълна мощност, трите централи в Маришкия басейн работят”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.