Разрешиха фирмените дарения за политическите формации

Депутатите от бюджетната комисия намалиха на 1 лев партийните субсидии и същевременно дадоха право на политическите формации да се финансират от дарения от юридически лица.

Това стана с приемането на промени в Закона за държавния бюджет на второ четене. Промяната влиза в сила от 1 юли т.г. и ще важи до края на декември 2019 г. Досега за действително получен глас партиите получаваха по 11 лв. Последната дума ще има пленарната зала в петък.

ГЕРБ приеха предложението за отворено финансиране на партиите

Поправките бяха приети след остри спорове между управляващите от ГЕРБ и опозицията. Отхвърлено беше предложението на ДПС за 0 лв. субсидия за партиите.

Депутатите не приеха и искането на ВМРО субсидията за всяка парламентарна група да е в размер на 1,5 млн. лв.

От БСП обвиниха ГЕРБ, че държат своите пари на депозит, но ще ощетят откъм средства всички останали партии.

Тези средства са за политическа дейност, а не за спестявания, бе тезата на левицата. Отляво излязоха дори с предложението непохарчените средства в края на годината да се връщат обратно в държавния бюджет.

В отговор Менда Стоянова напомни, че партиите не са бюджетни организации и нямат такова задължение. "Вие си вземате грях на душата, вие атакувате политическата система на страната, за да се явите окичени с пари наесен. някакво неудобство, така че вашите конкуренти няма да ги имат тези средства", възмути се Румен Гечев. Шефката на бюджетната комисия репликира, че това е последователно поведение на БСП - "да критикува, никога да не предлага, а ако може - и да не гласува". Депутатката от ГЕРБ попита защо социалистите не са предложили своето вижданее по въпроса. Депутатката от ГЕРБ укори БСП, че критикуват без да предлагат нищо насреща. 

Демагогия нарекоха от ДПС искането за тоталното орязване и премахване на партийните субсидии.

Йордан Цонев заяви, че очевидно има някакво неразбиране на позицията на ДПС. "Виждам, че всички се сетиха от една седмица, че е страшно важно партиите да бъдат финансирани от бюджета", възкликна финансистът от движението, като припомни, че позицията на неговата партия още от 2001 г. насам е била за публично финансиране, но е бил проведен референдум, по време на който политици и медии не са ограмотили хората какво следва от отпадането на държавната субсидия.

ОКОНЧАТЕЛНО: Партиите ще трябва да върнат надвзетите субсидии

"Ние искаме публично финансиране, не в размер, изсмукан от пръстите, а екзистенциално финансиране. И то не бъде да бъде не по-малко от два милиона и половина", посочи Цонев. Той обясни, че във всички други случаи партиите ще бъдат зависими. "Всичко под 10 лв. не осигурява нормален живот на партиите, с изключение на ГЕРБ и БСП", каза Цонев, като допълни, че средно на месец на една партия й трябват по 100 хил. лв., за да функционира. "ДПС е за публично финансиране с ясен размер. Доколкото то ще отсъства, ние предлагаме да го няма - "нулата" е заради "единицата". Ако беше останало 11, нямаше да има "нула" и "единица". Ако беше останало 10, нямаше да има предложение на ДПС", обобщи Цонев. Комисията обаче прие предложението на ДПС за "отвореното финансиране" на партиите с дарения от юридически лица.

По предложение на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова депутатите отхвърлиха предложенията на ДПС за отпадане на таксите за детска градина, както и за намаляване на ДДС. Аргументът й бе, че предложенията на ДПС и БСП нямат отношение към партийните субсидии. Тя припомни и парламентарния правилник, според който няма как да се приемат промени на второ четене, отсъствали от законопроекта на първо четене.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook